Pekarčíková: Na onkologickú liečbu sa čaká tri týždne

Nemocnice sú slabo financované, prijímajú nových lekárov len pre svoje potreby a ambulantných špecialistov pre kraj nemá kto vychovať, hovorí šéfka odboru zdravotníctva žilinskej župy Silvia Pekarčíková. Treba podľa nej zrušiť súbežnú prax a lekárom dať na výber, aby buď pracovali v nemocničnej ambulancii, alebo si otvorili vlastnú. „Lekári v nemocničných poliklinikách krivia systém, lebo pre bežných pacientov sú dostupní možno pár dní v týždni na dve hodiny, ale v štatistikách sa vnímajú ako lekári na plný pracovný úväzok," približuje. Denne vraj rieši prípady, keď pacienti zaplatili v ambulancii poplatok a lekár im nedal bloček.

2023_04_17-Pekarcikova-1

Prečo máme nedostatok špecialistov?

Dlhodobo systematicky nekontrolujeme, koľko špecialistov sa nám vzdeláva, koľko ich pracuje v nemocniciach, koľkých potrebujeme vyslať do ambulantnej sféry a nemáme ani legislatívne páky na to, aby sme lekárov usmernili ísť do súkromnej praxe. Po odštátnení v 90. rokoch donútili lekárov stať sa podnikateľmi a reformy Rudolfa Zajaca tieto nožnice ešte otvorili. Narušilo sa kontinuum výchovy špecialistov a saturácie trhu. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.