Zámer zaviesť dorovnávaciu daň na Slovensku rozprúdil diskusiu. Nezaplatia ju všetci, reaguje rezort financií

„Zvýšiť dane dokáže každý,“ reagoval nedávno šéf SaS Richard Sulík na návrh zákona z dielne ministerstva financií o dorovnávacej dani, o ktorom informovalo 3. augusta. Šéf liberálov opakoval, že vyššie dane sú pre neho červenou čiarou.

Richard Sulík. Foto: Matúš Zajac/Štandard Richard Sulík. Foto: Matúš Zajac/Štandard

„Ministerstvo financií postupne zverejňuje ďalšie návrhy v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktorými chce zvýšiť daňové príjmy štátu. Najnovšie má ísť o vyššiu spotrebnú daň napríklad na pivo či víno či takzvanú dorovnávaciu daň pre veľké zahraničné skupiny pôsobiace na Slovensku. Tieto návrhy tak v konečnom dôsledku budú znamenať vyššie ceny a zníženie životnej úrovne,“ pridal sa predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Konkrétne pri dorovnávacej dani by však zvýšenie daní vôbec nepocítili všetky firmy. Až do 23. augusta je možné pripomienkovať spomínaný návrh zákona o dorovnávacej dani. Jeho zámerom je zabezpečiť minimálne 15-percentné zdanenie príjmov podnikateľov nachádzajúcich sa na Slovensku, avšak nie plošne. Ide iba o tie subjekty, ktoré sú členmi nadnárodnej skupiny podnikov alebo veľkej vnútroštátnej skupiny, pričom ich ročné výnosy dosiahli aspoň 750 miliónov eur, a to v najmenej dvoch zo štyroch účtovných období. „Ak je efektívne zdanenie príjmov takýchto subjektov na Slovensku pod úrovňou minimálnej sadzby dane, teda 15 percent, rozdiel sa vyberie prostredníctvom navrhovanej dorovnávacej dane. Opatrenie bude mať, aj napriek prvotným výdavkom finančnej správy na informačné systémy, predpokladaný pozitívny vplyv na štátny rozpočet,“ priblížil rezort financií, ktorý ním reaguje na európsku smernicu a implementáciu takzvaného Piliera 2 Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) k reforme medzinárodného zdaňovania.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.