Kauza Fremr v Česku: Nie je dôležitejšie ako zamiesť s Fremrom zamiesť s fremrizmom?

Český sudca Robert Fremr pod tlakom okolností, ktoré nasvedčovali o jeho oddanosti a službe komunistickému totalitnému režimu v procesoch s jeho nepriateľmi, sa v pondelok vzdal kandidatúry na sudcu Ústavného súdu ČR. O tom, ktoré kauzy mu zavarili, ktorá mu napokon zlomila väz a aké ponaučenie z toho plynie pre dnešnú dobu píše Daniel Kaiser.

Robert Fremr. Zdroj: flickr.com Robert Fremr. Zdroj: flickr.com

Fremra do funkcie navrhol v júni český prezident Petr Pavel. V júli nomináciu podporil ústavnoprávny výbor Senátu aj senátny výbor pre ľudské práva. Po odpore veľkej časti laickej aj odbornej verejnosti však Fremr v auguste oznámil, že sa nominácie vzdal. Uviedol, že nechce ohroziť dôveryhodnosť ústavného súdu. Spomenul aj neúnosný tlak zo strany niektorých médií.

Tretí kostlivec z prednovembrovej kariéry sudcu Roberta Fremra pôsobí, akože vypadol podľa hesla: Trikrát a dosť. Nepodmienené tresty pre Alexandera Ereta a spol. z roku 1988 v sebe zjavne niesli politický element, ale podstatou stíhania troch mladíkov bol v roku 1987 vandalizmus a všeobecné ohrozenie (napríklad kladenie kameňov na železničnú trať). Pri masovom odsudzovaní za nedovolené opustenie republiky, aké v rokoch 1983-1985 praktizoval Fremr, sme sa zvnútra sudcovského stavu dozvedeli, že to je považované za kavaliersky delikt, ktorého sa jednoducho „niekto“ musel ujať.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.