Máte radi huby? Tu ich nazbierate plný košík
Podľa mykologičky Slovenského národného múzea a predsedníčky Slovenskej mykologickej spoločnosti Ivony Kautmanovej máme na Slovensku niekoľko spoľahlivých regiónov, v ktorých keď naprší, huby určite rastú.
Je to sever krajiny, teda Orava, Kysuce a Spiš. A potom máme výborné hubárske lokality, ako sú Záhorie a Štiavnické vrchy, ktoré sú teplé a suché oblasti a stáva sa dosť často, že v nich aj niekoľko rokov po sebe huby nenazbierame.
Keď však príde dobrá jeseň a to správne počasie, teda zaprší a nie je chladno, potom sa môže celý Liptov oproti Záhoriu schovať. Nesmie však pršať priveľa, lebo vtedy podhubie nemôže dýchať, nemá kyslík, huby sa stiahnu do hlbších vrstiev a čakajú na lepšie podmienky.
Podľa Kautmanovej je „top hubou" Slovenska náramkovka cisárska. Má ju v znaku aj Slovenská mykologická spoločnosť. „Je to charizmatická a veľmi zvláštna huba, mäsitá, s krásnou bielou dužinou, voňavá, veľmi chutná a navyše, oveľa menej červivá ako napríklad dubáky. Na Liptove a na Orave sa kedysi zbierala vo veľkom a pod rôznymi ľudovými názvami ako mešterka či bešterka. Starší ľudia si na to určite ešte pamätajú. Žiaľ, od 80. rokov postupne mizne a my zatiaľ nevieme prečo. Dnes už je to veľmi vzácna huba," dodala Kautmanová v rozhovore pre portál Dobré noviny.
Huby sú veľmi vhodnou a významnou súčasťou stravovania. Majú veľa vlákniny, obsahujú cenné bielkoviny, polysacharidy, vitamíny, imunostimulátory a iné zdraviu prospešné látky a pritom nemajú žiadny tuk. Zaženú hlad, sú chutné, ale nepriberá sa z nich, čo je v dnešnej dobe veľký bonus.






Boli ste na hubách? Podarilo sa vám ich nazbierať plné košíky? Máte pekné fotky? Pošlite nám ich do redakcie a my ich radi zverejníme. Pochváľte sa svojim úlovkom. Svoje fotky posielajte na email: [email protected]. Do predmetu napíšte slovo HUBY. Nezabudnite napísať svoje krstné meno a miesto kde ste zbierali.