To je vláda detí. Bude mať klimatický žiaľ mladej generácie väčšiu moc ako parlament?

V americkom štáte Montana vyniesli 14. augusta dôležitý rozsudok. Sudca v ňom dal za pravdu skupine šestnástich žalobcov z radov – doslova – detí a mládeže. Tento kolektívny súbor životnej skúsenosti a erudície napadol zákon, ktorý na území štátu Montana explicitne vyníma z posudzovania vplyvov chystaných stavieb na životné prostredie – údajný vplyv na svetovú klímu.

katie-rodriguez-c00XNtWgdeU-unsplash Foto: Katie Rodriguez/Unsplash

Montana je v Amerike známa a dôležitá ťažbou uhlia, pri ktorom už dnes celkom nikoho nezaujíma síra, ale čidlami nepostrehnuteľné emisie CO2. Zástupca Montany sa na súde odvolal, vraj je verdikt absurdný, predovšetkým preto, že jeden z päťdesiatich amerických štátov nemá žiadny merateľný vplyv na vývoj teplôt v atmosfére planéty, aj keby sa rozkrájal a kompletne zbavil priemyslu.

Sudcovia, ako býva zvykom aj v iných prípadoch v iných krajinách sveta, (pre nás najvýznamnejšie pred tromi rokmi Spolkový ústavný súd v Nemecku), sa proti Montane odvolávajú na vágnu pasáž ústavy, ktorá sľubuje „čisté a zdravé životné prostredie“. Takto hmlisto vzletné právo sa do ústavy dostalo pred päťdesiatimi rokmi, keď bola teória antropogénneho otepľovania ešte úplne na okraji vedy, autori ústavy ju nemohli poznať, a teda ju nemali pri písaní ústavy na mysli.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.