Slovensko na chvoste eurózony: Prečo máme takú vysokú infláciu?

V súčasnosti ceny konečne klesajú. Správy o znižovaní cien reflektuje aj vývoj inflácie, ktorá sa v posledných mesiacoch prehýba smerom dole. Faktom však ostáva, že v porovnaní s eurozónou, štátmi platiacimi eurom, Slovensko, žiaľ, svojou infláciou prevyšuje všetkých. Prečo je to tak? Dalo sa vysokým indexom cien predísť? V článku sa tiež dozviete, ako na súčasnú situáciu reagujú domácnosti či investori.

maryna-yazbeck-pyzjoMvyCmw-unsplashj Ilustračné foto: Unsplash

Inflačná vlna zasiahla celú Európu a svoj vrchol dosiahla v októbri minulého roka. V tom čase na Slovensku podľa Eurostatu dosiahla inflácia úroveň 14,5 percenta, zatiaľ čo priemer Európskej únie (EÚ) bol 11,5 percenta. Odvtedy každým mesiacom inflácia klesá, pričom naberá strmý pád, ktorého tempo je približne rovnako závratné, ako to, ktorým inflácia naprieč celou Európou predtým rástla.

Slovensko sa dlhodobo nachádza na chvoste v rebríčkoch inflácie, ktorá u nás dosahuje oveľa vyššie hodnoty ako priemer EÚ. V inflácii nie sme najhoršou krajinou Európy, ale v rámci eurozóny dlhodobo a značne zaostávame. Podľa posledných údajov Eurostatu sme si napríklad tento titul vyslúžili v júli aj v júni. Infláciu mali z krajín sledovaných eurostatom v júni vyššiu len Turecko, Maďarsko a Srbsko, pričom ide o krajiny, ktoré dosiaľ neprijali euro.

Medziročná inflácia v júli 2023. Na vrchu Slovensko (zeleným), eurozóna (oranžovým). Zdroj: Eurostat

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.