Otcovia a matky – komédia o škole obnažuje rodičov

Poznáte český film Vlastníci? Bytová schôdza ilustruje fungovanie celej spoločnosti. Niečo podobné by sa dalo nakrútiť aj o rodičovskom združení. Režisérka Paprika Steen sa o to pokúsila. Film Otcovia a matky je o rodičoch, ktorí majú deti na prominentnej škole.  

Otcovia a matky. Zdroj: FB Letné kino na amfiteátri v Banskej Bystrici Záber z filmu Otcovia a matky. Foto: FB/Otcové a matky

Dielo vzniklo v dánsko-nórskej koprodukcii a spĺňa to, čo od severských filmov očakávate: je neokázalé, civilné, obsahuje presnú sociologickú kresbu a ostrý humor. Možno ste mali možnosť vidieť iný režisérkin film Sviatky pokoja a mieru, ktorý naše televízie už uviedli. Počas Vianoc sa schádza široká rodina a odkrývajú sa staré traumy a tajomstvá. Ani v tomto prípade a ani vo filme Otcovia a matky nejde o vážne tragédie. Filmy rešpektujú komediálny žáner, čo však neznamená, že všeličo v pozadí nenaznačia.

Škola na bohatom predmestí je medzi rodičmi žiadaná. Vedie ju usmievavý riaditeľ s dokonale maskovanými diktátorskými a sektárskymi sklonmi, ktorý vie nenápadne vytvoriť prostredie plné rivality a falše. Rodičia absolvujú spolu s deťmi tábor v lese. Všetci sú usmievaví, pozitívni, aktívni a trocha desiví. Poznávame ich očami manželského páru, ktorému sa konečne podarilo dostať dieťa do vytúženého zariadenia a je nútený sa chtiac-nechtiac socializovať.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.