170 statočných z roku 1968

JEVGENIJ JEVTUŠENKO Jevgenij Jevtušenko. Foto: Profimedia.sk

V dnešný deň si pripomíname vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968, od tejto invázie už uplynulo dlhých 55 rokov. A predsa sú veci, ktoré stále možno pripomenúť, možno aj nanovo objaviť.

Stojí napríklad za pozornosť, čo sa v auguste 1968 dialo v Sovietskom zväze. A netreba sa báť ani paralely s tým, čo sa momentálne deje na Ukrajine. Možno je téma, o ktorej je text nižšie, v tomto zmysle obzvlášť aktuálna, nech posúdi sám čitateľ.

Demonštrácia ôsmich

Dňa 25. augusta 1968 prišli ôsmi sovietski disidenti na Červené námestie v Moskve. Ich mená sú na Slovensku známe menej, ako ich počet, ale ich odvážny prejav solidarity vyvoláva dodnes v Bratislave aj Prahe uznanie a vďaku. Boli to Konstantin Babickij, Tatiana Bajevová, Larisa Bogorazová, Natália Gorbanevská, Vadim Delone, Vladimir Dremľuga, Pavel Litvinov a Viktor Fajnberg. Presne na poludnie rozvinuli plagáty so sloganmi s českým textom: „At’ žije svobodné a nezávislé Československo!“ Ale aj ďalšie, ako napríklad: „Za vašu a našu slobodu“, „Hanba okupantom“ „Slobodu Dubčekovi“ a podobne.

Demonštrácia trvala len niekoľko minút, okamžite sa objavili agenti štátnej bezpečnosti v civile, disidentov zbili a zatkli. Súd prebehol takmer okamžite, už v dňoch 9. až 11. októbra. Dvaja z obvinených boli odsúdení nepodmienečne a skončili vo väzení, traja boli deportovaní do odľahlých oblastí, ďalších dvoch uznali za duševne chorých a poslali ich na povinnú liečbu do špeciálnych ústavov.

Jedna z účastníčok trestu unikla. Bola to najmladšia z nich, Tatiana Bajevová, ktorá so súhlasom ostatných povedala, že bola nablízku náhodou. Jej verziu, našťastie, potvrdili aj iní svedkovia. Ďalší komplici, aby ju ochránili, sa o jej účasti dlhé roky nezmienili. Preto táto udalosť dostala v literatúre názov „demonštrácia siedmich“, hoci v skutočnosti sa jej zúčastnilo až osem ľudí. Tento prístup by nás nemal rušiť, rovnako sa k mladým ľuďom správali v disente osobnosti ako Václav Havel či Jan Patočka. Havel sa napríklad snažil vyhovoriť niektoré aktivity slovenskému mladíkovi Tomášovi Petřivému.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami