V údajnom masovom hrobe v Kanade sa pozostatky tiel nenašli. Horeli kostoly vinou hoaxu?

„So zármutkom sledujem správy, ktoré prichádzajú z Kanady o znepokojujúcom objave pozostatkov 215 detí. Pripájam sa ku katolíckej cirkvi v Kanade a kanadským obyvateľom, ktorých traumatizovala táto šokujúca správa, vyjadrujem svoju blízkosť," uviedol pápež František pred dvoma rokmi v júni vo svojej reakcii na medializovanú správu o objavení údajného masového hrobu na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia.

Rezidenčná škola Pine Creek v Manitobe. Zdroj: Národné centrum pre pravdu a zmierenie Rezidenčná škola Pine Creek v Manitobe. Zdroj: Národné centrum pre pravdu a zmierenie

Kanadského premiéra Justina Trudeaua vtedy vyjadrenie pápeža sklamalo a žiadal od katolíckej cirkvi uznanie zodpovednosti a ospravedlnenie. Pápež František tak nasledujúci rok urobil hneď dvakrát, začiatkom apríla sa ospravedlnil kanadskej delegácii vo Vatikáne a koncom júla si naplánoval „cestu pokánia“ a ospravedlnil sa aj na kanadskej pôde. Práve v tejto pôde sa vraj v máji 2021 našli masové hroby detí v areáloch škôl spravovaných katolíckou cirkvou. 

Po dvoch rokoch od prvého zverejnenia sa na jednom z miest údajných nálezov realizovali vykopávky, no žiadne pozostatky tiel sa nenašli. Minegziibe Anishinabe, skupina pôvodných obyvateľov známych aj ako Pine Creek First Nation, najala archeologický tím z Brandonskej univerzity, ktorý kopal počas štyroch letných týždňov na štrnástich miestach v suteréne katolíckeho Kostola Sedembolestnej Panny Márie v blízkosti rezidenčnej školy Pine Creek v Manitobe.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami