Ako získať do firmy kvalitných ľudí? Poradia experti a prispieť vie aj štát

Slovenský pracovný trh sa pasuje s množstvom problémov. Dlhodobo rezonuje otázka nedostatku kvalifikovaných zamestnancov. No podľa najnovších štatistík ľudia chýbajú plošne, a nielen tí vysokošpecializovaní. Firmy sa na tomto poli trápia naprieč odvetviami. A kým dôvody je relatívne ľahké pomenovať, riešenia si vyžadujú oveľa komplexnejší prístup a hlavne isté opatrenia zo strany štátu. Ako sa bude situácia vyvíjať a ako by sa podniky na to mohli pripraviť, sa Štandard opýtal viacerých odborníkov.

pexels-fauxels-3184465 Pracovný pohovor, ilustračné foto Zdroj: pexels.com/fauxels

Tí, ktorí dávajú prácu, to vidia jasne. „Ak sa nespravia opatrenia v oblastiach dovozu pracovníkov zo zahraničia, zastavenia odlevu mladých ľudí do zahraničia za prácou a zosúladenia školstva s potrebami pracovného trhu, tak sa situácia pre našich zamestnávateľov bude vyvíjať veľmi negatívne a pravdepodobne sa udeje to, že 90 percent z nich nebude schopných nájsť zamestnancov,“ hovorí pre Štandard Zuzana Rumiz, viceprezidentka Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR a prezidentka Asociácie personálnych agentúr Slovenska.

Spustiť sa môže istý domino efekt, keďže následne môže byť firma v situácii, že by prehodnotila akúkoľvek investíciu do rozvoja svojho podnikania na Slovensku. Dá sa očakávať, že sa niektorí zamestnávatelia rozhodnú odísť z nášho trhu a vyberú si krajinu, kde sa nebudú boriť s problémom pracovníkov v takejto vysokej miere. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.