Má úrok pod dvomi percentami a dá sa získať aj štátna prémia. Oplatí sa odkloniť pozornosť od hypoték?

Ekonomickí analytici avizujú, že sadzby na hypotékach by už výrazným skokom prekvapiť nemali. Postupne sa stabilizujú. A aj keď vylúčiť sa ešte jesenné zvýšenie u niektorých finančných domov nedá, malo by byť len mierne. Všetci sa však zhodujú na jednom. „Úrok pod jedným percentom nie je pre bankový systém dlhodobo udržateľný. Išlo skôr o anomáliu, ktorá sa pravdepodobne už nebude opakovať," vraví analytik Slovenskej sporiteľne Matej Bašták. Necelé dve percentá však v ponuke bánk predsa len nájdete.

pexels-mikhail-nilov-7731330 Klienti. Ilustračná foto. Zdroj: pexels.com/mikhail nilov

V júni sa priemerný úrok podľa údajov centrálnej banky na nových hypotékach hýbal okolo 4,4 percenta. „Ekonomicky dáva dlhodobo zmysel úročenie hypoték na úrovni tri až štyri percentá. Za istých okolností by sme sa do budúcna mohli pri hypotekárnych kampaniach dočkať aj úrokov začínajúcich číslicou dva, bude to však jednoznačne výnimka,“ myslí si analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Na sadzbu začínajúcu jednotkou si siahnuť môžete, má to však háčik.

Nejde totiž o hypotekárny úver, ale peniaze na bývanie si za istých okolností bude klient môcť požičať, a to za garantovaný úrok 1,9 percenta, dokonca aj trošku lacnejšie – za 1,8 percenta. Podmienkou je však pravidelné sporenie. „Ide o vhodnú formu financovania kúpy či výstavby nehnuteľnosti, prípadne pri plánovaní rekonštrukcie. Umožní vyhnúť sa nepredvídateľným situáciám v podobe zvýšenia úrokovej sadzby úveru a tým jeho mesačnej splátky,“ hovorí pre Štandard špecialista komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Matej Kubinec. Novinka z jej dielne tak vzbudzuje otázku, či aktuálna situácia na trhu a predpokladaný vývoj na poli úrokových sadzieb, tak trochu nenahrá stavebnému sporeniu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami