Počet bankrotujúcich ľudí na Slovensku stúpa. Čo znamená oddlženie a ako postupovať pri vybavovaní?

Augustové čísla podľa spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau ukázali, že na Slovensku zbankrotovalo 864 ľudí. Je to viac ako v minulom roku, nárast predstavuje 12 percent. V prvom prázdninovom mesiaci ich bolo len o niečo menej – 840 dlžníkov. Dlhy sa podľa analytičky spoločnosti Jany Markovej týkajú tak mužov, ako aj žien, i keď tých bolo zhruba o 200 menej (v počte 330). A nájdu sa, žiaľ, aj občania vo vyššom veku. „Zároveň sme zaznamenali 15 bankrotujúcich manželských párov a 7 rodinných väzieb,“ dodáva.

cpp_fb centrum pp Centrum právnej pomoci. Foto: FB/Centrum právnej pomoci

V minulom mesiaci bolo vyhlásených 855 konkurzov a 9 dlžníkov sa rozhodlo pre splátkový kalendár. To sú totiž dva spôsoby, medzi ktorými sa môže dlžník rozhodnúť, keď k osobnému bankrotu pristúpi. Tento pojem je dlhodobo zaužívaný, oficiálne však ide o takzvané oddlženie. No a z celkového počtu bolo až 91 percent vyhlásených na majetok nepodnikateľov. Štatút začal na Slovensku platiť už v roku 2006. Zo štatistík spoločnosti vyplýva, že bol využitý už vo vyše 74-tisíc prípadoch. „Najväčšou skupinou bankrotujúcich dlžníkov medzi mužmi boli tridsiatnici a medzi ženami štyridsiatničky,“ uvádza sa v analýze.

Čo sa týka lokalít, najväčší počet dlžníkov – 187 – bol v ôsmom mesiaci zaznamenaný v Prešovskom kraji, naopak, okolie Trnavy má s počtom 62 na konte najmenej oddlžení.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.