Bude Británia čeliť hypotekárnej kríze? Pozrite sa, aké možnosti majú tamojší dlžníci

Nielen na Slovensku rezonuje téma zvyšovania splátok na poskytnutých hypotékach. „Onedlho sa nám s manželom končí fixácia úrokovej sadzby a naša splátka skočí z tisícky na zhruba 1 450 libier,“ hovorí Slovenka Lucia, ktorá žije a pracuje v Londýne už viac ako dve desaťročia. Systém poskytovania úverov na bývanie je tam diametrálne odlišný, v niečom sa však veritelia nelíšia. Aj oni preverujú príjmy žiadateľa i nehnuteľnosť, o ktorú má kupujúci záujem, a po poskytnutí hypotéky nastáva splácanie. Čo sa však deje v prípade, keď ho klient nezvláda?

Žena s dáždnikom vo vzore vlajky Veľkej Británie prechádza popred budovu Bank of England, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Žena s dáždnikom vo vzore vlajky Veľkej Británie prechádza popred budovu Bank of England, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Denník Guardian 12. septembra informoval, že nedoplatky hypoték v Británii poskočili v druhom štvrťroku o 13 percent na najvyššiu úroveň od roku 2016. Vyplýva to zo štatistík Bank of England, centrálnej banky krajiny. Stres na hypotekárnom trhu v Spojenom kráľovstve stúpa. „Rastúce úrokové sadzby a nezamestnanosť v posledných mesiacoch vytvorili tlak na disponibilné príjmy domácností, čo prinútilo niektoré rodiny znížiť alebo pozastaviť mesačné splátky hypotéky,“ informuje denník.

Centrálni bankári vyčíslili, že nedoplatky hypoték predstavujú 16,9 miliardy libier, čo je o 29 percent viac ako vlani a je to najviac od tretieho štvrťroka 2016. Ozývajú sa experti, ktorí upozorňujú na to, že rýchlosť, akou nedoplatky na hypotékach narastajú, je desivá. A môže to byť ešte horšie, minimálne pre 1,6 milióna ľudí, ktorých zmena sadzby čaká v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov. Boli totiž na výrazne nižšie sadzby zvyknutí viac ako desať rokov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.