Získať desaťtisíce eur na vzdelanie či iné potreby detí sa zdá nemožné. Odborníci radia, ako na to

Vlaňajšok priniesol podľa štúdie skupiny Allianz Slovensku prudký pokles bankových vkladov. Napriek tomu však s 51-percentným podielom zostali dominantou. Správanie sporiteľov sa však zmenilo, pretože výrazne vidieť snahu o efektívne zhodnotenie prostriedkov. Stále je však priestor na zlepšenie. Pred otázkou, ako čo najlepšie zhodnotiť financie, stoja dennodenne tisícky ľudí. A výnimkou nie sú ani rodičia, ktorí cielia aj na zabezpečenie svojich ratolestí.

rodina Ilustračná foto. Zdroj: Pixabay

V minulom roku domácnosti nakúpili cenné papiere za 1,5 miliardy eur, čo je rekordné množstvo. A, samozrejme, to jasne deklaruje, že do popredia sa dostáva práve výnos. „V porovnaní s predpandemickým rokom 2019 sú finančné aktíva stále o 13,6 percenta vyššie, ale len v nominálnom vyjadrení,“ vyplýva ďalej zo štúdie. Ale po očistení o infláciu sú slovenskí sporitelia „chudobnejší“ ako pred pandémiou, keďže ich aktíva stratili na kúpnej sile 3,4 percenta. Práve preto je dobré sa o investovanie aktívne zaujímať.

A pokiaľ sa hovorí o zabezpečení detí, nevyhneme sa ani téme poistenia. „Zhruba 87 percent opýtaných by životné poistenie odporučilo ľuďom s rizikovými povolaniami, 80 percent rodičom detí a 79 percent tomu partnerovi, ktorý je zdrojom príjmov domácnosti,“ vyplýva z výsledkov ďalšej ankety, ktorú pre spoločnosť Simplea v auguste realizoval MindBridge Consulting, pričom názory mapoval na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov populácie vo veku 18 až 65 rokov. Poistenie je totiž jedným z riešení práve pre rodiny, pre ktoré je náročné, respektíve až nemožné, si niečo odkladať bokom.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.