Ako sa zmenila spoločnosť od vynálezu antikoncepčnej pilulky, alebo čo nám dala a vzala sexuálna revolúcia

Z filmu Fifty shades of grey. Reprofoto/YouTube Z filmu Fifty shades of grey. Reprofoto/YouTube

V roku 2019 prišla spoločnosť Morgan Stanley so štúdiou, podľa ktorej v roku 2030 bude 45 percent žien vo veku 25 – 44 rokov slobodných a bezdetných. Dobrá správa? Pre výrobcov krmiva pre mačky a luxusnej kozmetiky určite. Je to ale to, čo si ženy od sexuálnej revolúcie sľubovali?

Louise Perryová vydala v roku 2022 knihu Proti sexuálnej revolúcii: Nový sprievodca sexom pre 21. storočie. Perryová je 31-ročná britská novinárka a – ako o sebe tvrdí – hrdá feministka, ktorá väčšinu svojho produktívneho života strávila pomáhaním ženám, ktoré sa stali obeťou sexuálneho zneužívania a vykorisťovania.

Perryová sa zamýšľa nad tým, čo ženám sexuálna revolúcia od šesťdesiatych rokov priniesla, a prichádza s tézou, že ženy boli podvedené. Vynález antikoncepčnej pilulky a potrat na prianie znížili obavy z nechceného tehotenstva; ženy sa vďaka tomu mohli začať oddávať rovnakému druhu sexu, akému holdujú muži, rozumej – častému a nezáväznému. Mnoho žien tvrdí, že sa im tento druh sexu páči. Perryová ale vysvetľuje, prečo prinajmenšom niektorým z nich nemožno veriť.

Všetky negatívne dopady sexuálnej revolúcie na ženy v dvadsiatom storočí sa v digitálnom veku storočia nového ešte prehĺbili. Niet pochýb o tom, že súčasná sexuálna kultúra je najmä pre mladšie ženy deštruktívna. Predáva im estetiku sexbotov, tlačí ich k promiskuite, bombarduje ich obrázkami penisov a pornografie s násilným obsahom, nabáda ich, aby si užívali ponižovanie a násilie v posteli. Tiež ženám hovorí, aby sex nemiešali s láskou a aby sex prežívali chladne a bez emócií. A čo je najhoršie – hovorí ženám, že prispôsobenie sa takejto kultúre je oslobodzujúce, že je normálne podvoliť sa neznámym, fyzicky silnejším partnerom.

Liberálny feminizmus tabuizuje diskusiu o negatívnych dopadoch sexuálnej revolúcie a hovorí o ženinom „práve voľby“ či „súhlasu“; je dovolené čokoľvek, ak s tým súhlasíme. Tento pohľad však tají, že táto voľba je často robená pod nátlakom – partnerov, rovesníkov či širších kultúrnych vplyvov – a až neskôr aktérky zisťujú, aké je to pre ne škodlivé.

V kultúre, kde dominuje mužská sexualita, existuje zjavný záujem presvedčiť ženy, že chcú praktizovať sex rovnako ako muži – ženy tak siahajú k správaniu, ktoré neskôr ľutujú. Perryová hovorí, že sama liberálnemu naratívu verila; mala obdobné názory ako väčšina mileniálnych absolventov univerzít na Západe, inými slovami – pristúpila na idey liberálneho feminizmu o kultúre nezáväzného sexu, porne, BDSM, evolučnej psychológii a komerčnom sexe. Potom ale prišla práca v krízovom centre pre obete znásilnenia a „z liberálnej feministky, ktorá sa stala svedkom mužského násilia, sa stala postliberálna feministka“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami