Koniec celibátu a začiatok ordinácie žien? Šéf Konferencie biskupov Švajčiarska v tom má pomerne jasno

V súvislosti so škandálom otriasajúcim Katolíckou cirkvou vo Švajčiarsku sa predseda tamojšej konferencie biskupov Félix Gmür pokúsil pomenovať možné príčiny problému. Päťdesiatpäťročný biskup Bazileja v nedávnom rozhovore pre NZZ am Sonntag vyjadril osobné presvedčenie, že dozrel čas na rozlúčku s povinným celibátom.

pexels-cottonbro-studio-6284758 Ilustračné foto: Pexels.com

„Nemám žiadny problém predstaviť si ženatých kňazov,“ vyhlásil biskup, podľa ktorého je potrebné prehodnotiť účel a zmysel celibátu. Ten kedysi vyjadrovala veta: „Som k dispozícii Bohu.“ Tejto výpovednej hodnote však súčasná spoločnosť už prestala rozumieť, a preto je potrebná zmena. Namiesto vysvetľovania je vraj na čase odstrániť podozrenia s celibátom spojené: „Čo sa to deje s dotyčnou osobou? Má nejaký problém? Keď sa už niektorému znaku nerozumie, musí sa kriticky preskúmať. To je nad slnko jasnejšie.“

Následná otázka redaktora sa týkala rovnako zrelého času pre absolútne zrovnoprávnenie v Katolíckej cirkvi: kňazstva žien. Aj tu biskup Gmür pokračoval na pokrokovej vlne a zhodnotil, že ani v tejto otázke nie sme zďaleka tam, kde by sme už mali byť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.