Exit poll Markíza: Voľby by vyhralo PS. Mohlo by zostaviť vládu s Hlasom a menšími stranami

exitpoll2 Foto: reprofoto TV Markíza

AKTUALIZOVANÉ Predčasné parlamentné voľby na Slovensku podľa exit pollu TV Markíza vyhrala strana Progresívne Slovensko so ziskom 23,5 percenta hlasov, druhú priečku obsadil Smer-SD, ktorý presvedčil 21,9 percenta voličov a tretí by skončil Hlas so ziskom 12,2 percenta hlasov.

Televízia Markíza zverejnila v sobotu pred jedenástou večer súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami vôbec prvý odhad výsledkov.

Reč je o takzvanom exit polle, ktorý pre Markízu pripravila agentúra Focus za pomoci zhruba 500 anketárov, ktorí zbierali dáta od zhruba 20-tisíc respondentov bezprostredne po ich odchode z volebnej miestnosti.

Podľa vyzbieraných údajov by voľby vyhrala strana PS so ziskom 23,5 percenta hlasov, druhý by skončil Smer-SD (21,9 percenta hlasov) a tretí Hlas-SD (12,2 percenta).

Štvrtá priečka by patrila koalícii na čele s OĽaNO (8,0 percenta), piata SaS (6,4 percenta), šiesta Republike (6,0 percenta) a posledná by sa do parlamentu dostala strana KDH (5,3 percenta).

Pod hranicou zvoliteľnosti by skončila SNS (4,3 percenta), Aliancia (4,3 percenta) a Demokrati (3,0 percenta).

Foto: reprofoto TV Markíza

Z exit pollu vyplýva, že PS by zostavilo vládu so všetkými menšími stranami a Hlasom. Smer by nevedel zostaviť vládu ani s Hlasom a Republikou, pričom Peter Pellegrini dlhodobo odmieta spoluprácu so stranou Milana Uhríka. Zostavovanie vlády na základe exit pollov je však veľmi predčasné. Situáciu môže zmeniť už len vstup SNS do parlamentu.

Televízia tento exit poll zverejnila už krátko po desiatej večer, no šlo o jeho iba o jeho slepú formu, ktorá prezradila iba samotné percentá a nie to, ktorému subjektu prislúchajú.

So slepým exit pollom sa zopakovala situácia z roku 2020. Moratórium vtedy predĺžili do 23:00, preto diváci poznali jednu hodinu len výsledky bez zobrazenia toho, komu patria.

Svoj vlastný exit poll zhruba v rovnakom čase zverejnila aj verejnoprávna RTVS, pre ktorú ho vypracovala agentúra MEDIAN SK. Porovnania oboch exit pollov prinášame v grafe nižšie. Výsledky sú pomerne odlišné.

Exit polly sa v minulosti pomerne osvedčili a odchýlka v prípade jednotlivých strán zvyčajne nie je väčšia než jedno či dve percentá, no zaručiť to určite nemožno.

Definitívne výsledky hlasovania občanov by mali byť zo strany Štatistického úradu SR známe v nedeľu v skorých ranných hodinách.


Ďalšie články