Progresívna revolúcia sa odkladá. Zastavila ju SNS

Michal Šimeèka Michal Šimečka. Foto: TASR.

Najväčším prekvapením volieb je mimoriadna sila Šimečku a jeho Progresívneho Slovenska. Z mimoparlamentej strany sa stal takmer dominantný hráč a líder širokej koalície. Ale iba takmer. Chýbali „milimetre“ (desatiny percent). A nechýbali vpredu, ale vzadu.

Voľby 2023 sa lámali a napokon aj zlomili na Dankovej SNS. Veľmi tesne prešla. Ak by toľko šťastia nemala a ak by veľmi tesne neprešla, v strede ihriska a povolebného boja by svietili progresívci. Mali by najbližšie k zostaveniu vlády.

Platilo by to aj v prípade, ak by drobnú, ale rozhodujúcu časť z voličov SNS (0,62 percenta) nezhltol Smer a ak by sa namiesto Danka predrala do parlamentu Republika. Pre Pellegriniho – a asi aj pre prezidentku – by bola vláda s „extrémistami“ neprijateľná. Šance Fica na zostavenie koalície by boli zúfalo úzke.

Nakoniec sa teda v plnom rozsahu potvrdili predpovede, že voľby rozhodne zadný voj. Malé slabé strany, ktoré sa prepadnú. A malé slabé strany, ktoré sa prebijú do parlamentu.

Pomery síl vpredu, medzi Smerom a progresívcami, boli druhoradé.

S miernou dávkou zjednodušenia a irónie by sme mohli povedať, že k úspechu Danka – a napokon aj Fica – výdatne prispel exminister obrany Jaro Naď. Na vrchole kampane predviedol úder z kategórie vysoko účinných. A pre súpera bolestivých. Ukázal, že Uhrík mal svoje politické korene v Dzurindovej SDKÚ. Suja zas musel vysvetľovať, prečo začínal v maďarskej strane Most-Híd.

Po údere Naďa Republika mierne padla.

A SNS mierne podrástla. Pochopiteľne. Národný tábor voličov sa prelieval medzi Republikou, SNS a čiastočne Smerom.

Samozrejme, aj po vytriezvení z prieskumov a po spočítaní hlasov platí, že nič nie je uzavreté. Kormidlo drží v rukách Pellegrini a jeho strana. Môže rozhodnúť o vláde so Smerom a SNS. Alebo o širokej koalícii s progresívcami, KDH plus – a teraz pozor – so Sulíkom, prípadne Matovičom. Prvá cesta je schodná. Druhá menej…

Treba však priznať, že politicky (táborovo) dopadli voľby pomerne jasne. Vyhral Smer a jeho prirodzení partneri, s ktorými má jasnú väčšinu. Naopak, progresívci napriek mediálnemu a agentúrnemu roztlieskavaniu nevyhrali. Ani numericky, ani reálne. Ak by aj prácne zlepili väčšinu, tak nejedlú a politicky výbušnú.

Voľby 2023 dopadli pre Fica v tomto zmysle oveľa lepšie ako voľby 2016.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami