Predstava Františka Mikloška je scestná. Vláda konzervatívcov a liberálov je nebezpečná fikcia

Michal Šimečka Foto: Facebook.com/Michal Šimečka Progresívne Slovensko

30. september mal oddeliť minulosť a budúcnosť. Progresívne Slovensko (PS) postavilo hlavnú časť svojho predvolebného politického marketingu na tom, že sa prezentovalo ako sila, ktorá dokáže zabrániť návratu Roberta Fica k moci. Fico a Matovič boli minulosť, progresívci mali byť budúcnosť.

Fico však voľby vyhral a získal poverenie na zostavenie vlády. Ak by sme prijali slovník progresívcov, ľudia si radšej vybrali minulosť.

PS sa aj napriek tomu snažila živiť v časti verejnosti nádej, že je možné zostaviť alternatívnu vládu pod jeho vedením. Takáto koalícia by musela okrem Hlasu a Sasky zahŕňať aj KDH.

Ak by bola ohrozená demokracia alebo západná identita Slovenska, malo by to logiku. Hlas by zohral rolu Demokratickej únie a Fico by skončil ako Mečiar – ako porazený víťaz. Viacerí novinári hovorili, že Slovensko je na „civilizačnej križovatke“, že je preto potrebné uvažovať o „vláde konzervatívcov a liberálov“. Myšlienku azda najviac obhajoval František Mikloško, zvolený do parlamentu na kandidátke tohto hnutia.

Táto úvaha je však scestná.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami