Ropní magnáti zrazia európsku ekonomiku

Každý, kto v posledných týždňoch išiel aspoň raz okolo čerpacej stanice, musel pochopiť, že situácia na trhu s ropou je napätá. Ešte na konci júna tohto roku sa jeden barel ropy Brent obchodoval len tesne nad hladinou 70 dolárov za barel. Pred týždňom sa už však za ten istý barel platilo 98 dolárov.

Ilustračné foto: Ladislav Maďar Ilustračné foto: Ladislav Maďar

Psychologická 100-dolárová hranica bola veľmi blízko. Pes je zakopaný hlavne na strane ponuky, a to predovšetkým zo strany zoskupenia OPEC+. Ten tvorí kartel OPEC spolu s Ruskom. Zásadnú úlohu zohráva v tomto ohľade ropná politika Saudskej Arábie, ktorá od júla – nad rámec kolektívnych ťažobných škrtov – dobrovoľne obmedzuje vlastnú ťažbu o 1 milión barelov denne. A tak cena ropy rastie a rástla.

Indický minister energetiky Hardeep Singh Puri sa nebál vyhlásiť, že pokiaľ pôjde ropa nad 100 dolárov za barel, nastane organizovaný chaos. Pokiaľ by k tejto situácii predsa len došlo, India je vraj podľa tohto ministra dobre pripravená a s vyššími cenami by si mala vcelku dobre poradiť.

Navyše dodal, že indická produkcia je pomerne robustná, do úvahy prichádza aj možnosť úspor alebo iných opatrení. To posledné vyjadrenie je pritom zásadné. Sme ľudia, a preto aj trh ovládajú emócie. Rast cien ropy v dolároch do trojciferných hodnôt by logicky skutočne viedol k obmedzovaniu spotreby. Aj preto cena ropy Brent v posledných dňoch začala pomerne výrazne padať a dnes jeden barel ropy Brent stojí 85 dolárov.

Čo bude ďalej: Tu treba povedať, že kartel OPEC zo svojich škrtov hneď tak nezľaví. Už takmer mesiac vieme, že najväčší exportéri ropy na svete, Saudská Arábia a tiež Rusko, predĺžia dobrovoľné škrty v ťažbe suroviny o tri mesiace, teda až do konca tohto roka. V prípade Saudskej Arábie ide o milión barelov denne, v prípade Ruska o 300-tisíc barelov denne. To naznačuje, že pokles cien ropy sa môže ľahko v nasledujúcich dňoch zastaviť.

Uťahovaním ropných kohútov zoskupenie OPEC+ logicky tlačí cenu ropy a tiež pohonných hmôt smerom nahor. Pritom centrálne banky takmer po celom svete teraz bojujú so zvýšenou infláciou. Práve ceny pohonných hmôt infláciu významne ovplyvňujú, pretože benzín alebo naftu aj napriek vynálezu elektromobilov stále do svojich áut tankujú ľudia po celom svete. Vysoké ceny ropy a pohonných hmôt sú teda výrazným proinflačným rizikom.

Z drahej ropy a pohonných hmôt rozhodne nemajú radosť ani v zámorí. Je totiž zrejmé, že aj tam budú vysoké ceny ropy priživovať inflačné tlaky. A to povedie k predĺženiu obdobia vysokých úrokových sadzieb. To znamená, že americké firmy aj domácnosti budú dlhšie obdobie trápiť drahé úvery. Pritom už teraz napríklad inverzný sklon výnosovej krivky naznačuje, že americkej ekonomike reálne hrozí pád do recesie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.