Slováci si už vedia penziu vziať aj za hranice. Ako funguje a čo by ste mali vedieť o európskom dôchodku?

Národná banka Slovenska udelila minulý rok povolenie na poskytovanie takzvaného paneurópskeho osobného dôchodkového produktu. Ukrýva sa pod skratkou PEPP, a Slováci tak získali zaujímavé prvenstvo. Stali sa totiž prvými v Únii, ktorí majú možnosť mať toto dobrovoľné sporenie na penziu.

pexels-the-coach-space-2977565 Ilustračná foto: The couch space/pexels.com

Štandard sa opýtal zástupcu spoločnosti Finax, aká je situácia dnes. Tento obchodník s cennými papiermi je totiž prvým hráčom na poli európskeho dôchodku. „Vývoj PEPP-u v Európe po roku od získania licencie zodpovedá unikátnosti a novosti tohto produktu. Sme stále jediný poskytovateľ v Európe, čiže je na našich pleciach prešľapávať mu cestu a ako prví v odvetví musíme vychytávať všetky detaily a výzvy s ním spojené,“ hovorí pre Štandard Radoslav Kasík, riaditeľ predaja spoločnosti.

Prostredie podľa neho stále nie je natoľko zjednotené, ako by bolo potrebné. Trh dobrovoľných doplnkových dôchodkov je totiž v rámci Európy veľmi rozmanitý. Konštatuje, že Európska únia síce prišla s paneurópskym produktom, no na druhej strane kľúčové sociálne a daňové politiky ostávajú v rukách štátov so zásadnými rozdielmi, čo sa premietlo aj do tých národných. Zatiaľ teda podľa odborníka v praxi veľmi nevidieť, že Únia nezabudla na jednotné charakteristiky v oblastiach, ktoré sú naprieč Európou harmonizované (hlavne regulácia, nastavenia stratégie, požiadavky na výkonnosť, poplatky a prenositeľnosť).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.