Mafia sa vráti na východ Slovenska aj s Rytmusom

KOŠICE – Soltészova kniha Hnev dostane filmovú podobu s názvom Vojna policajtov. Sólo režisérsky debut si pri ňom odkrútil Rudolf Biermann. Ten dal Rytmusovi väčší priestor, než mal vo filme zvyčajne.

Aj autor knižnej predlohy je Košičan

Režisér Rudolf Biermann produkoval viaceré známe snímky slovenskej a českej filmovej tvorby. Patrili k nim Fontána pre Zuzanu 2, Záhrada, Tlmočník, Masaryk, Revival, Muž se zaječíma ušima a mnohé ďalšie. Ako režisér debutoval v roku 2020 rovnomennou adaptáciou knihy Arpáda Soltésza Sviňa.

Stalo sa tak po boku režisérky Mariany Čengel Solčanskej. Tentoraz teda ide o jeho režisérsky sólo debut, pri ktorom sa inšpiroval ďalšou knihou investigatívneho novinára Hnev. Jej autor po výsledkoch posledných volieb odišiel žiť do Čiech. Vo filme účinkuje vyše 300 komparzistov.

Premiéra bude na hokejovom štadióne

Pre mladých ľudí môže byť problém predstaviť si 90. roky. Na uliciach vybuchovali autá, vraždilo sa neraz veľmi surovým spôsobom, medzi nami sa pohybovali nájomní vrahovia a hrubokrké mafie bohatli vyberaním výpalného od stoviek podnikateľov. Situáciu rapídne komplikoval fakt, že mafia mala spolupracovníkov v polícii a údajne aj v Slovenskej informačnej službe.

Ako uvádzajú autori filmu na jeho facebookovom profile, Vojna policajtov sa točila z väčšej časti na východe Slovenska. A do jeho metropoly sa tvorcovia a herci po Novom roku vrátia. Veľkolepá slávnostná premiéra filmu je naplánovaná na 27. januára priamo v košickej Steel Aréne. O deň nato film premietnu v Prešove, ktorý bol v 90. rokoch jednou z bášt východoslovenského podsvetia.

Biermann je u Rytmusa spojený s kvalitou

Vo filme sa objavia Alexander Bárta, Juraj Loj, Ady Hajdu a raper Patrik Rytmus Vrbovský. Ten dostal dokonca hlavnú negatívnu úlohu. „Vo februári 2024 sa vidíme v kine. Zahral som si tam väčšiu rolu,“ uviedla stručne celebrita na svojej sociálnej sieti. „Moje rozhodovanie, či ponuku prijať, bolo skrátené faktom, že pán Biermann je zárukou kvality,” povedal hudobník.

Aj Alexander Bárta prijal Biermannovu filmovú ponuku prakticky okamžite. „Presvedčil ma tým, že mal veľmi jasnú predstavu, ako to chce robiť. Absolútne som mu dôveroval. A ďalšia devíza bola, že sme nakrúcali so špičkovým kameramanom Martinom Štrbom,” uviedol herec.

„Z histórie je nutné poučiť sa. Aby sa jej trpká príchuť neopakovala. Preto je dôležité neustále si pripomínať našu históriu. Slovenskú. Často nie až takú ďalekú. Aby sme presne vedeli, čo už nechceme,“ nechali sa počuť autori filmu.

(vojnapolicajtov.sk, foto z natáčania: FB Vojna policajtov)


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok