Na svet si priniesol 5 kíl živej váhy! Košice majú takého valibuka po troch rokoch

KOŠICE – V pôrodnici Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura na Rastislavovej ulici sa narodilo bábätko s hmotnosťou 5 050 g. Také niečo tu nezažili tri roky. O výnimočnej udalosti informovala Košický Štandard hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Mamka aj nemocnica plánovali prirodzený pôrod

„Je to skutočne rarita. Naposledy sme privítali na svet bábätko s pôrodnou hmotnosťou nad 5 kg pred troma rokmi,“ uviedla primárka Neonatologického oddelenia na Rastislavovej 43 Iveta Kostelníková. „Už pred pôrodom sme na základe vyšetrení vedeli, že bábätko bude väčšie, ale očakávali sme dieťa s hmotnosťou do 4 500 g.“

„Keď som však držala v rukách novorodenca, bolo mi jasné, že dieťatko je určite väčšie. Pre všetkých na pôrodnici to bolo milé prekvapenie,“ nechala sa počuť zástupkyňa primára Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Júlia Frívaldská, ktorá pôrod cisárskym rezom viedla.

„Aj napriek väčšej hmotnosti dieťatka sme sa pripravovali na prirodzený pôrod, priala si to tak aj mamička, pri takom veľkom dieťatku sa to však podarí málokedy. Preto sme ho napokon ukončili sekciou.“ Udalosť prebehla bez komplikácií.

Mliečna dávka spočiatku nestačila

Valibukovi dali rodičia meno Peťko. „Je zdravý a dojčený. Spočiatku bol dokrmovaný umelým mliekom, pretože mamička ešte nemala dostatok mlieka pre takého veľkého chlapčeka. Je to jej prvé dieťatko,“ informovala primárka I. Kostelníková. Napriek väčším mieram (5 050 g a 54 cm), ktoré prinášajú so sebou potenciálne riziká, je chlapček úplne v poriadku.

„Všetky skríningové vyšetrenia dopadli výborne. Peťko bol bez ťažkostí, opakovane kontrolovanú hladinu cukru mal v norme. Nemal novorodeneckú žltačku,“ boli samé dobré správy. Hoci väčšie deti sa rodia mamičkám s cukrovkou, lekárky predpokladajú, že v tomto prípade zohrala svoju úlohu skôr genetika. Aj otec dieťaťa sa totiž narodil ako veľké bábätko, hoci 5 000 g neprekonal.

Hmotnostné rekordy lámali chlapci

Mama Ľudmila, otec Pavol a ich prvorodený chlapček sú už doma. „Ďalšie bábätko by malo byť ešte väčšie. Spravidla to tak je,“ avizujú odborníčky. „Je to obrovská radosť. Tie posledné týždne boli trošku náročné, ale všetko prebiehalo bez problémov. Ako každá žena som sa pôrodu obávala, ale obaja sme to zvládli.“

„Som veľmi šťastná. Určite plánujeme aj ďalšie deti, hoci v pôrodnici bude opäť veľké prekvapenie,“ hovorila mamka Ľudmila so synom v náručí. Za uplynulých päť rokov sa v UNLP na Rastislavovej narodili 3 deti nad 5 kg. Zakaždým to boli chlapci, v roku 2019 jeden vážil 5 180 g a v roku 2020 zase 5 010 g, zrekapitulovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Monika Krišková.

Foto: UNLP


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok