Izraelský veľvyslanec Eitan Levon: Časy, keď boli židovské ženy beztrestne znásilňované a deti zabíjané, sa skončili

01_izrael_MZ Veľvyslanec štátu Izrael v Bratislave Eitan Levon. Foto: Matúš Zajac

Pred týždňom v sobotu 7. októbra došlo k prekvapivému a masívnemu útoku Hamasu proti štátu Izrael. Útok mal vyše 1 300 obetí a Izrael následne vyhlásil Hamasu vojnu. Rozprávali sme sa s veľvyslancom Izraela Eitanom Levonom, ktorý je sám bývalým vojakom, o tom, čo sa teraz deje v Izraeli a čo podľa neho znamená zničenie Hamasu.

V prvom rade, pán veľvyslanec, prijmite našu kondolenciu, útok Hamasu bol nečakaný a brutálny.

Ďakujem.

Poznáte už celkovú bilanciu, aké veľké sú straty medzi zabitými Izraelčanmi?

Vieme už, že to bude viac ako 1 300 ľudí, asi 90 percent z obetí boli obyvatelia štátu Izrael. Boli zavraždení v ich spálniach, niekedy priamo v posteliach, na chodbách domov a bytov. Jednu 90-ročnú pani odtiahli do obývačky a tam ju zavraždili. Hrozných prípadov je viacero, ukazujú, proti komu to bojujeme. Máme tiež mnoho obetí medzi mladými ľuďmi, asi 300 mŕtvych z festivalu v Re´im, telá boli nakope, natlačené traktormi, ktoré riadili bojovníci Hamasu, aby ich potom zapálili. Mnoho obetí bolo aj spálených, časť hrôz sa snažili násilníci skryť. Azda najhoršie však boli deti, ktorým odrezali hlavy. To, čo sme videli, je omnoho horšie, ako bol teror bojovníkov z Islamského štátu. Tie odrezané hlavy detí to potvrdzujú, ani ISIS niečo také neurobil. Oni áno. Preto mi odpusťte tieto slová, ale nemáme tu dočinenia s ľudskými bytosťami, ale s krvilačnými zvermi, ktoré chceli iba vraždiť a masakrovať.

Informácia o zabitých deťoch, ktoré mali mať odrezané hlavy, je najšokujúcejšia z toho všetkého...

…nechceme ukázať tie zábery, taká je to hrôza. Nezaspali by ste v noci.

Chcem sa práve na to spýtať, britská televízia Sky News informovala, že hovorca izraelských ozbrojených síl (IDF) tie povraždené deti oficiálne nepotvrdil, aj na opakovanú žiadosť. Je to už oficiálne potvrdené?

Áno, je to už potvrdené viacerými zdrojmi. Vo štvrtok premiér Netanjahu hovoril aj o mnohých znásilneniach, čo tiež nechcel hovorca IDF predtým potvrdiť, žiaľ, premiér to bol nútený potvrdiť ako fakt. Máme zdokumentované, ako zabíjali celé rodiny, ako strieľali a popravovali deti, ale máme aj viacero incidentov, ktoré ešte neboli oficiálne potvrdené. Poviem vám, realita je horšia ako to, čo bolo doteraz oficiálne potvrdené.

Zabitie malých detí je mimo rámca ešte aj vojnových zločinov. Máte pre to nejaké vysvetlenie?

Viem na to povedať iba jedinú vetu. V sobotu 7. októbra bol deň, keď bolo zabitých najviac židov za jeden deň od čias holokaustu. A jednu vetu ešte dodám. Časy, keď boli židovské ženy beztrestne znásilňované, keď boli deti zabíjané, tieto časy sa skončili.

Čo to znamená?

Budeme reagovať. Potrestáme každú jednu osobu, ktorá sa na tom podieľala a ktorá vraždila. Hamas musí byť zlikvidovaný. Pretože Hamas nie je organizácia, ktorá riadi štát, nie je ani štátom. Je to extrémistická organizácia podobná Islamskému štátu, ktorej cieľom nie je vznik Palestínskeho štátu. Ich cieľom je zaviesť islamistický režim. A keby mohli, zaviedli by ho po celom svete. Začala na Blízkom východe a tu chcú vytvoriť silný islamistický štát. Preto musia byť židia vyvraždení. Hovoria o tom sami v svojej Charte: Keď stretnete žida, zabite ho. Chcú zabiť všetkých židov a vymazať Izrael z mapy.

Chcel by som sa s vami porozprávať o Hamase. V roku 2012 vznikol mimoriadne zaujímavý filmový dokument, volal sa Gatekeepers, bola to koprodukcia Izrael-Francúzsko-Belgicko a Nemecko. Išlo o rozhovor so šiestimi bývalý šéfmi tajnej služby Šin bet, a okrem iného dostali otázku, či si myslia, že je možné vyjednávanie s Hamasom.

Áno, pamätám si ten dokument.

Pointou filmu bolo, že vyjednávanie a dohodu s Hamasom považovali za možnú.

Pamätám si to. A je to pravda. Vždy sme si chceli myslieť, že je možné s nimi vyjednávať. A viete prečo? Pretože my, podobne ako vy a iné národy v Európe, veríme v mier a demokraciu. Ak tomu veríte, veríte aj vyjednávaniu. Ale viete, čo nám minulú sobotu pripomenul Hamas? Že vyjednávať s nimi je ako vyjednávať s Hitlerom.

Argument s Hitlerom vždy končí diskusiu...

Ja, samozrejme, nechcem povedať, že to, čo sa stalo je úplne porovnateľné, celkom iste to nie je porovnateľné v rozsahu a počtoch zabitých, ale podobná je psychológia. Na jednej strane máte ľudí, ktorých cieľom je mier, preto chcú vyjednávať. To sme my, to ste vy. Izraelská spoločnosť a aj tá izraelská mládež, ktorá bola spievať v lese, títo ľudia chceli mier. Ale čo chcú títo bojovníci? Pozrite sa na tieto fotky, čo chcú?

Toto sú bojovníci Hamasu. Vidíte, kto je ich inšpiráciou. Je to len inšpirácia, nehovorím, že sú to nacisti. A ak tomu nechcete veriť, pozrite po svete, kto ich podporuje.

Nedávno vyšla fotografia z New Yorku, kde boli samé nacistické symboly. Preto sa nečudujte tomu, koľko židov po celom svete, vrátane slovenských židov, ktorí mi viacerí napísali, prečo toľkí teraz spomenuli holokaust.

Vrátim sa ešte k tomu filmu a rozhovoru s bývalými riaditeľmi služby Šin bet. Naozaj sme si mysleli, že je možné s Hamasom vyjednávať. Mnohí ľudia tomu oponovali, že to možné nie je. V sobotu pred týždňom sa ukázalo, že mali pravdu. Všetci sme zistili, že sa s nimi vyjednávať nedá. Hamas je smrtonosná organizácia, ktorej cieľom je iba smrť. Nemá to nič so životom, nič s demokraciou, z ich pohľadu Izrael nemá existovať. Ako môžete vyjednávať s takýmito ľuďmi?

Hamas pred 10 rokmi a Hamas dnes nie je to isté, ale aj títo bývalí riaditelia Šin bet vedeli, s kým majú dočinenia.

Máte pravdu. Ale poviem vám, že tí z nich, ktorí ešte žijú, sú dnes na juhu Izraela a pomáhajú našim vojakom a obetiam.

Určite poznáte knihu Syn Hamasu, ktorú napísal Mosab Hasan Júsuf, syn jedného zo šejkov, ktorý sa stal agentom Izraela.

Samozrejme, dokonca som sa s autorom osobne stretol v Houstone v USA.

Je to fascinujúca kniha, ktorá ukazuje krutosť Hamasu zvnútra, možno našich čitateľov zaujme, že ten mladík sa stal kresťanom. Otázka je však iná. Ak Hamas funguje tak, ako opisuje táto kniha a ak premiér Netanjahu a aj vy hovoríte, že Hamas musí byť zlikvidovaný, je to absolutistický cieľ, niečo, čo sa zrejme nedá dosiahnuť, pretože je to aj idea, ktorú zbraňami nemožno poraziť.

Viete, z nášho pohľadu nebojujeme proti Palestínčanom. Bojujeme proti organizácii. Hlavným cieľom pre nás je, aby Hamas už nikdy nebol schopný vykonať to, čo sme videli minulú sobotu. Ak by sme ich nechali, urobili by to znovu. Nedokážeme čakať, aby našim deťom znovu odrezali hlavy, nedokážeme čakať, že naše ženy budú znásilnené. Nikto na to nedokáže nečinne čakať. Nedá sa to. Ani vy by ste to neprijali, keby išlo o Slovákov. Preto musíme vyhubiť Hamas, ale máme pod tým na mysli, že Hamas už nemôže byť ozbrojenou organizáciou. Preto potrebujeme podporu sveta. A som rád, že ju máme, celý západný a demokratický svet nás podporuje. Rozumejú, že toto sa nesmie tolerovať. Hamas nebude mať zbrane.

Viete, keby pred 18 rokmi boli všetky tie peniaze, ktoré dali do zbraní, investovali do rozvoja, mohli byť Singapurom na Stredozemnom mori. Keby nemal Hamas moc, bolo by to možné.

Ak hovoríte o totálnom odzbrojení Hamasu, čo nie je možné bez trvalej kontroly na území Gazy, tak to znamená, že akákoľvek podoba toho, čomu sa hovorí „two-states solution“, že by riešením boli dva štáty – izraelský a palestínsky  je definitívne mŕtve.

Podľa Hamasu to mŕtve je. Ale nie podľa nás. O všetkom sa dá vyjednávať. To bol náš prístup. Keď pripravovali tento masaker, my sme s nimi práve vyjednávali o tom, koľko nákladných áut s liekmi a potravinami pustíme cez hranicu. Alebo sme vyjednávali o tom, koľkým palestínskym pracovníkom povolíme pracovať v Izraeli, aby mohli zarobiť peniaze pre svoje rodiny. Toto bol náš prístup. A viete o čom vtedy uvažovali oni? Čo plánovali? Celý svet to už vie. Ani sekundu nemysleli na svojich ľudí. Je im jedno, či všetci zomrú – ale Izrael musí byť zničený.

V pondelok som robil rozhovor s Tomášom Alnerom, ktorý je bývalým izraelským vojakom a bol nasadený v južnom Libanone, pýtal som sa, ako si máme predstaviť vojenskú operáciu Izraelu v Gaze. Povedal, že bude nevyhnutné postupovať dom za domom a že to bude stáť veľa životov a krvi. Otázka znie: ak je to tak, vyplýva z toho, že táto vojna bude zrejme ešte krvavejšia ako to, čo vidíme na Ukrajine.

Ukrajina… poviem vám to takto. Neuvažoval som o tom týmto spôsobom. Mimochodom, aj ja som bol vojakom v Libanone, bolo to v roku 1982. Štyri roky som bol vojakom a dôstojníkom delostrelectva. Viem teda niečo o vojne. Ale úprimne, ani ja, ani Tomáš Alner nevieme presne, aké riešenie zvolí armáda. Nie sme experti a nie sme v armáde. Ale myslím si, že obaja vieme, že armáda zvolí ten správny prístup, aby zaistila správne riešenie. Verím, že sa tak stane v spolupráci s medzinárodným spoločenstvom. Hamas vie, čo ho asi čaká, preto zastrašuje vlastné obyvateľstvo, aby neodišlo. My sme ich vyzvali, aby vznikli koridory pre civilné obyvateľstvo, ale oni tomu bránia.

Izrael je pripravený otvoriť hranice a pustiť cez ne civilných utečencov z Gazy na svoje územie?

Neviem vám presne odpovedať, nemám ešte dostatok informácií, viem len to, čo sa píše v novinách. A čítam, že Američania sa usilujú o dohodu s Egypťanmi, aby mohli utečenci opustiť Gazu ešte pred vojnou.

Ale k tomu zatiaľ nedošlo.

Viem, ale veci sa dejú aj keď sa spolu rozprávame.

Môj židovský kamarát Pavol Miller mi poslal niekoľko esemesiek s textami od lídrov Hamasu, ktoré vyzývajú na neorganizované a spontánne zabíjanie židov po celom svete…

…aké prekvapivé. V tom sú experti.

Otázka znie: čo to pre vás a židov na Slovensku znamená?

Berieme to vážne. Verím tomu, čo Hamas hovorí. Keď povedia, že budú zabíjať židov, verím im. Problém je, že mnohí Európania tomu stále neveria. V Európe aj dnes ešte fungujú takzvané charity, ktoré posielajú peniaze Hamasu, ale tie nejdú na žiadnu dobročinnosť, ale na zabíjanie židov. Každý, kto podporuje palestínsky Hamas, v skutočnosti podporuje vraždenie židov a zločiny proti ľudskosti.

A pokiaľ ide o situáciu na Slovensku?

Myslím si, že židia sú na Slovensku v bezpečí. Slovensko je bezpečná krajina a vaše štátne a bezpečnostné orgány sa dokážu postarať o bezpečnosť všetkých občanov, moslimov, kresťanov, aj židov či neveriacich.

Prejdem k zložitejšej otázke. Keďže všetci tušíme, že Hamas by nedokázal takýto útok pripraviť len sám, a keďže vo svete sa mení rovnováha moci a to ovplyvňujú silnejšie krajiny, je tu obava z väčšej vojny. Hamas útokom na Izrael zabránil podpísaniu zmluvy medzi Izraelom a Saudskou Arábiou a pravdepodobne prebudí takzvanú arabskú ulicu, aby arabské spoločnosti začali tlačiť svoje vlády proti Izraelu. Podľa vás je aká pravdepodobnosť, že táto vojna medzi Hamasom a Izraelom prerastie do väčšej regionálnej vojny?

Hovoríme o Iráne. Osobne si myslím, že to, čo sa stalo, je súčasťou väčšej schémy, za ktorou je Irán. Nemôžem to povedať oficiálne, ale množia sa dôkazy, že iránske revolučné gardy boli zapojené do príprav útoku proti Izraelu, používajú rovnakú taktiku, akú vidíme pri používaní iránskych dronov na Ukrajine. Preto si myslíme, že Iránci boli do prípravy týchto útokov zapojení. Každé dva týždne sa konali stretnutia v Bejrúte v Libanone. Konali sa viac ako rok. Nevieme presne, kto bol za týmito útokmi, ale vieme, že iránske peniaze a iné zdroje na podporu Hamasu zabíjajú židov.

Chcem ešte povedať, že dúfame, že Hizballáh nevstúpi do tejto vojny. Urobili by hrozne veľkú chybu. Týka sa to Hizballáhu, ale aj podobných jednotiek v Sýrii, Iraku a inde. Odplata bude tvrdá.

Najväčší arabský štát je Egypt, Izrael má s Egyptom chladné, ale pokojné vzťahy, máte podpísanú zmluvu. Prežijú podľa vás vzťahy s Egyptom to, čo je pred nami, v dnešnej podobe?

Myslím si, že áno. A mimochodom, mierové zmluvy nemáme podpísané len s Egyptom, ale aj s ďalšími krajinami z Perzského zálivu, s Marokom, a tiež s Egyptom. Pevne verím, že sú to rozumní ľudia a chápu, že máme spoločného nepriateľa. Veľmi dúfam, že to budú chápať aj Európania. Pretože tento nepriateľ je a aj vašim nepriateľom. Hamas je nový ISIS. Vojnový front je dnes u nás, ale v budúcnosti môže byť aj u vás. Ide tu o slobodný svet a jeho budúcnosť.

Posledná otázka sa týka Ruska. Posledných vyše 20 rokov sme videli, ako si Rusko a Izrael rozumejú v strategickej oblasti, Rusko bralo ohľad na záujmy Izraela v Sýrii, aj pri spolupráci s Iránom, Izrael bral ohľad na Rusko po začiatku vojny na Ukrajine a podobne. Teraz však vidíme akoby pripomienku studenej vojny, Amerika je rozhodne na strane Izraela, Rusko stojí bližšie k arabským štátom a Iránu. Hovorca Kremľa Peskov pripomenul, že Rusko má priateľov na obidvoch stranách, ako vnímate tento vývoj a čo si myslíte o pozícii Ruska voči Izraelu do budúcnosti?

Je to zložitá otázka. Nie som expertom na Rusko, ale myslím si, že dôležitú súčasť zohráva aj to, že v Izraeli žije významná komunita ruských židov, samozrejme aj židov z Ukrajiny vrátane utečencov. Neostáva mi než povedať, že verím, že Rusi aj Číňania pochopia, čo je Hamas zač. Že je to organizácia, ktorá je neprijateľná aj pre umiernených Arabov. Verím, že to pochopia všetci. Videli sme to s Islamským štátom, platí tu to isté, aj pre nich boli obyčajní a mierumilovní Arabi neakceptovateľní. Hamas je nový ISIS. 

Foto: Matúš Zajac


Ďalšie články