V treťom pilieri si šetrí takmer milión ľudí. Správcovia úspor hovoria, že má ešte stále nevyužitý potenciál

V slovníku úradníckej vlády sa asi najčastejšie vyskytuje sloveso šetriť. Niet divu, mnohí odborníci si v súvislosti s hospodárením v posledných rokoch nedávali servítku pred ústa. Otvorene hovorili o rozhadzovaní či šafárení. Ódorov kabinet by si chcel posvietiť aj na súkromné dôchodky zamestnancov verejnej správy, a to konkrétne krátením príspevkov do tretieho piliera od ich zamestnávateľa na polovicu.

Augsburg, Bavaria, Germany - 16 October 2023: Miniature figures on euro money coins surrounded by euro cash bills. Symbo ilustračná fotografia. Foto: Profimedia.sk

V treťom pilieri bolo ku koncu septembra podľa Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností (ADDS) viac ako 980-tisíc účastníkov. Za deväť mesiacov v tomto roku pribudlo vyše 65-tisíc zmlúv. No a na penzijných účtoch sú viac ako tri miliardy eur, ktoré spravujú štyri doplnkové dôchodkové spoločnosti. „S ohľadom na aktuálny vývoj vnútropolitickej situácie na Slovensku vnímame aplikáciu uvedeného opatrenia ako predčasnú,“ hovorí pre Štandard prezident asociácie Martin Višňovský.

Inštitúcia vníma úradnícku vládu ako kabinet s obmedzeným mandátom, čo podľa nej preukázala aj predložením „pro forma“ rozpočtu, o ktorom sa výslovne vyjadrila, že je pripravený len pre naplnenie litery zákona. „Zároveň sme presvedčení, že aj zamestnanci v oblastiach štátnej a verejnej správy majú právo si sporiť na svoj dôchodok ako občania Slovenskej republiky,“ dodáva prezident s tým, že samotná ústredná myšlienka v navrhovanom opatrení by mohla zvádzať k istej diskriminácii, čo jednoznačne odmietajú.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.