Pred päťdesiatimi rokmi zomrel Ludwig von Mises. Čo predvídal z dnešnej doby

Skoro sme na to zabudli, vlastne takmer rovnako, ako sa zabúda na neho. V polovici októbra, presne 10. októbra, uplynulo 50 rokov od smrti jedného z najväčších ekonómov minulého storočia Ludwiga von Misesa. Bolo to vo chvíli takzvanej normalizácie, keď sa o jednom z najväčších obhajcov slobody a voľného trhu takmer hovoriť nemohlo.

Ludwig von Mises. Foto: Wikimedia/Ludwig von Mises Institute Ludwig von Mises. Foto: Wikimedia/Ludwig von Mises Institute

Spomínam si, že náš vtedajší denník Lidová demokrace (spojený s komunistami tolerovanou Československou stranou ľudovou a nijako ekonomicky, a už vôbec nie protrhovo orientovaný) vytlačil trojriadkovú správu, že vo veku 92 rokov zomrel v New Yorku Ludwig von Mises. Ako jediné vtedajšie médium u nás.

Zdalo sa mi, že je to ako správa z minulosti. Nebolo nás veľa, ktorí sme vtedy Misesa študovali a boli sme ním úplne očarení, ale pre všetkých z nás bol Mises absolútnou minulosťou. Jeho prvá slávna kniha, ktorú publikoval vo veku 31 rokov v roku 1912 pod názvom The Theory of Money and Credit bola originálnym príspevkom k monetárnej teórii a k makroekonómii vôbec. Keď som sa prvýkrát stretol s ekonómiou, zdala sa mi už vtedy prehistóriou. A zrazu som v októbri 1972 objavil, že Mises žil až do tejto chvíle. Vo svojej „mladickej“ nerozvážnosti som ešte nechápal rozmer ľudského života.

V súvislosti s našou významnou ekonomickou reformou 60. rokov, ktorá objavila trh a chcela ho spojiť s centrálnym plánovaním, sme sa dostali k slávnemu „sporu“ o socializme (ako sa vtedy hovorilo komunizmu). Tento spor viedol Mises spolu s Hayekom na jednej strane, so socialistami Langom a Lernerom na strane druhej. To bola jediná chvíľa, keď sa tomuto problému venovali najslávnejšie osobnosti vtedajšej ekonomickej vedy. Odvtedy sa tomu teória (s veľkým T) už nikdy nevenovala. Považovala to v podstate za vyriešené.

Treba povedať, že najslávnejším predstupňom tejto diskusie tridsiatych rokov bola publikácia Misesa z roku 1920 s názvom Economic Calculation in the Socialist Commonwealth, v ktorej Mises ukázal nemožnosť ekonomickej kalkulácie v netrhovej ekonomike, teda bez trhu. Nezabudnuteľný je jeho výrok, že bez trhu a cien je akékoľvek ekonomické rozhodovanie „skok do tmy“. Snažím sa to svojim študentom na Vysokej škole ekonomickej v Prahe stále pripomínať, navyše s vedomím, že dnešné okliešťovanie trhu a cien greendealmi každého druhu nás vedie k tomu, že čoraz častejšie – my všetci, na čele s našou vládou – skáčeme do tmy. Tento prínos Misesa nemôže byť nikdy zabudnutý.

Súhrnom celého Misesovho diela bola jeho jeho slávna Human Action. Tá je najkomplexnejšou obhajobou ekonomického uvažovania a ekonomického myslenia, aká kedy bola napísaná. V nemeckom jazyku ju vydali v roku 1940, v angličtine v roku 1949. Je to obrovská kniha, v normálnom živote sa skoro nedá prečítať. Ja som mal šancu čítať ju v unikátnej chvíli, keď som bol v roku 1970 vyhadzovaný z Ekonomického ústavu ČSAV, mal som tam ešte chodiť, ale nič odo mňa nechceli. To bol okamih na čítanie Misesovej Human Action.

Je v nej všetko, ale minulý týždeň ma v americkom časopise The Freeman prekvapilo, že z nej vybrali niekoľko viet (a nezdá sa mi, že mohli pred 80 rokmi trápiť Misesa), lebo nás trápia teraz. Mises vtedy písal o samozvaných (self-appointed) elitách supermanov, o slepom spoliehaní sa na expertov a o nekritickom preberaní populárnych fráz a predsudkov. Niektorým z nás, ktorých toľko trápi dnešná expertokracia, ani nenapadlo, že o tom už vtedy písal Ludwig von Mises.

Mne bolo vždy sympatické Misesovo tvrdenie, že sa „všetci rozumní ľudia musia zoznámiť s učením ekonómie“ a že je to „našou primárnou občianskou povinnosťou“. Vo svojom texte z roku 1971 (publikovaný v mojej knihe Podčiarknuté z roku 2021) som citoval túto Misesovu knihu. Protestovala voči „revolte proti ekonómii, ktorou je všeobecné nepochopenie úlohy, akú zohrala ekonomická sloboda vo vývoji “. Áno, Mises to všetko dobre vedel.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami