Ryža je pre veľkú časť svetovej populácie kľúčovou plodinou. Spoločnosť Bayer tento týždeň predstavila nový systém jej pestovania. Vyžaduje si o polovicu menej práce než súčasné metódy a znižuje záťaž pre životné prostredie. Úspech pritom nestojí na genetickej modifikácii.
V záplave negatívnych správ môže byť niekedy ťažké vnímať dlhodobý ekonomický pokrok. Ten sa uskutočňuje množstvom technologických inovácií, väčšinou menších, občas však pomerne zásadných. Do kategórie tých väčších môže patriť nový systém pestovania ryže, ktorú tento týždeň predstavila farmaceutická a biotechnologická spoločnosť Bayer.
Pestovanie ryže je témou, ktorej význam v našich končinách asi úplne nedoceníme. Táto obilnina je síce súčasťou nášho jedálnička, nie je však základom našej výživy. Globálny pohľad je však iný. Ryža pokrýva pätinu kalorickej potreby svetovej populácie a v niektorých ázijských a afrických regiónoch je pre ľudí životne dôležitá.