Jedinečná výstava: O ako Oko, O ako Objektív, O ako Orwell

KOŠICE – Už v pondelok 30. októbra 2023 o 17.00 hod. sa vo Výmenníku Obrody uskutoční vernisáž fotografií Košičana Dušana Luptáka nazvaná O ako Oko, O ako Objektív, O ako Orwell. Je to jeho druhá samostatná výstava, prvú s názvom Vivat Vincent mal v apríli tohto roku v tom istom výmenníku.

IMG_1353 Dušan Lupták

Fotky, ktoré návštevníci vernisáže uvidia, vznikali v priebehu leta. „Myšlienky prišli náhle. Rád snívam, meditujem, zrazu ma niečo osvieti, dostanem nápad a tvorím. V práci sa ale tvoriť nedá, tak si ten nápad aspoň napíšem, aby som nezabudol. Najviac tvorím v lete, pretože cez prázdniny mám voľno. A úplne najviac tvorím, keď som pod tlakom a tlačí ma čas, ako teraz v septembri, októbri, keď sa blížil termín výstavy, som dorobil veľa vecí,“ vraví Dušan Lupták, ktorému sa najlepšie tvorilo počas pandémie. „Bol som šťastný, keď bola pandémia. Ľudia nadávali, že nikam nemôžu chodiť, ale pre mňa to bola krása. Nemusel som chodiť do práce, cítil som sa ako na voľnej nohe a fotil som, tvoril som, kedy som chcel. Vtedy som mal najlepšie tvorivé obdobie. Už sa teším, o dva roky pôjdem do dôchodku a budem tvoriť,“ vysvetľuje Dušan, ktorý inšpiráciu čerpá z hudby, kníh, prírody a meditácií. Svoju techniku nazval fotomaľba – maľovanie objektívom. „Rád experimentujem, abstrahujem, komponujem a spontánne improvizujem. Môj štýl by sa dal nazvať abstraktný expresionizmus – fotografika a svetelné výtvarníctvo.“

„Mojou výstavou vzdávam hold nášmu najdôležitejšiemu a najdominantnejšiemu zmyslu – zraku, čiže oku. U väčšiny tvorov poskytuje až 80 % informácií dostávajúcich sa mozgu. Umožňuje nám vnímať svetlo, farby, tvary telies a priestor. Zrak je uprednostňovaný pred všetkými ostatnými zmyslami. Je to najvznešenejší akt zmyslového vnímania, omnoho úplnejší ako sluch, čuch, chuť alebo hmat. Ale aj zrak nás môže klamať,“ predstavuje Dušan Lupták svoju výstavu fotografií a dodáva, že objektívom potom môžeme reprodukovať, čo vidíme, alebo vytvárať (experimentovať) do výtvarnej formy. „Mať oči pre videnie a vidieť pre radosť,“ hovorí umelec, ktorému sa podarilo mať v priebehu polroka dve výstavy.

A prečo objektív? „Pretože objektív fotoaparátu alebo kamery môžu byť aj zneužívané na rôzne účely, napríklad aj na sledovanie ľudí. Tu by som chcel pripomenúť literárny odkaz Georga Orwella, ktorý má tohto roku 120. výročie narodenia, na aktuálnosť dnešnej doby „informačného chaosu a alternatívnych právd“. Ide o to, aby sme si ubránili slobodu. Slobodu a demokraciu si musíme uchrániť. Dnes si mladí ľudia myslia, že je to len tak, že sloboda je samozrejmá vec, ale nie je. Orwell bol ako prorok a vo svojich románoch Farma zvierat a 1984 upozorňoval na totalitné režimy vo svete. Dodnes zostáva ikonou vzdoru voči totalitným praktikám a politickej manipulácii všetkého druhu. To, čo predpovedal, že veľký brat sa pozerá, to už máme tu. Predpovedal, že v budúcnosti budeme sledovaní všetci. A už aj sme. Máme kamerové systémy, internet, smartfóny, ktoré vedia o všetkom, čo robíš, a preto ho nemám,“ zamýšľa sa Dušan.

Dušan Lupták je absolventom SOU, odboru písmomaliar. V súčasnosti pracuje na internáte v Košiciach. Od detstva mal blízko ku kresleniu, maľovaniu a neskôr aj k foteniu vďaka svoje mame, ktorá mu dala základy fotografovania. Popri základnej škole absolvoval aj 6 rokov výtvarného odboru ĽŠU. Prvé pokusy s fotografiou začal ako 15-ročný a postupne sa zdokonaľoval ako samouk, kde si dopĺňal vedomosti študovaním odbornej literatúry. V minulosti sa zúčastnil rôznych fotosúťaží, ako napríklad v Dome fotografie v Poprade, v denníku Korzár a podobne.

Foto: Výmenník Obrody, Natália Novotná