Košice zaplavili tisíce cibuliek. Na jar rozkvitnú

KOŠICE – Správa mestskej zelene (SMsZ) začala v uplynulých dňoch so strojovou výsadbou cibuľových pásov do trávnikov. Tulipány, narcisy, ale aj krokusy či korunovky sú vysádzané v nových lokalitách, aby doplnili existujúce plochy s cibuľovinami v trávniku.

Tulipány výsadba (2)

Strojovo v tomto roku vysadí SMsZ celkovo155 000 cibuliek, ktoré vykvitnú na jar spoločne s takmer 500 tisícami cibuliek vysadených touto technológiou od roku 2020. Sadenie sa netýka len centra mesta. „Ide o dvanásť lokalít v siedmich mestských častiach. Presné lokality výsadby zámerne neuvedieme, aby na obyvateľov a návštevníkov Košíc čakalo v jarných mesiacoch pestrofarebné rozkvitnuté prekvapenie,“ uviedol hovorca SMsZ Marek Lukáč.

Ďalšie desaťtisíce cibuliek vysadili pracovníci SMsZ ručne. Efekt sa prejaví až o pár mesiacov. „Aby boli kvetinové záhony v meste krásne na budúcu jar, pracujeme už teraz. Naše skúsené kolegyne a kolegovia z odbornej čaty pripravili bezmála 62-tisíc cibuliek narcisov, tulipánov, korunkoviek a hyacintov a my aj v týchto dňoch pokračujeme s ich výsadbou. Tie sa do zeme nesadia náhodne. Naše projekčné oddelenie spracovalo projektovú dokumentáciu, na základe ktorej sa celý proces výsadby realizuje. Výsledok spolupráce projektanta a záhradníkov v podobe rozkvitnutých jarných záhonov nás poteší už o zopár mesiacov,“ dodal Lukáč s tým, že cibuľové pásy v trávnikoch sa stále viac rozširujú aj vo svete. Je to kvôli ich výhodám.

Napríklad možnosť sadiť ich aj v lokalitách, kde kvôli sieťam alebo priestorovým možnostiam nie je možná výsadba stromov. Napríklad jednoduchá údržba lokalít s cibuľovými pásmi – po odkvitnutí a zatiahnutí cibuliek sa plocha pokosí a ďalej udržiava v štandardnom režime ako trávnik. „Špeciálny stroj vie cibuľky posadiť priamo do trávnika tak, že to nie je viditeľné. Po odkvitnutí sa trávnik jednoducho pokosí. Výhodou výsadby cibuliek je aj to, že nejde o jednorazovú záležitosť. Kvitnú štyri až sedem rokov po sebe,“ upresnil Lukáč. Ak sa ich životnosť skončí, vďaka spolupráci architekta a odborných pracovníkov sú už vopred vybrané lokality, kde sa posadia nové. Vďaka terajšiemu úsiliu zamestnancov tak budú môcť obyvatelia i návštevníci Košíc obdivovať rozkvitnuté záhony.