Test novej suverenistickej politiky: Čo bude so slovenským občanom na sankčnom zozname EÚ?

Mám osobne veľmi ďaleko k záľubám a predpokladám, že aj k svetonázoru pána Jozefa Hambálka. No predstava, že tento fanúšik motoriek a starej vojenskej techniky a zjavný rusofil ohrozuje územnú celistvosť Ukrajiny, sa mi zdá komická. Píše Marek Maďarič.

396042485_907509014066733_6265444816248672191_n Ilustračné foto: Fico/FB

Je po voľbách a téza o suverénnej zahraničnej politike Slovenska v rámci nášho členstva v EÚ a NATO sa môže napĺňať. Už v predvolebnej kampani bolo zo strany budúceho premiéra opakovane deklarované, že k princípom slovenskej suverénnej politiky bude patriť najmä rozhodnutie nepomáhať Ukrajine vojensky a nesúhlasiť so zrušením veta pre členské štáty EÚ pri hlasovaní o dôležitých otázkach. Po voľbách sa k tomu pridalo aj odmietnutie protiruských sankcií.

Pred odchodom na nedávny samit EÚ sa čerstvo vymenovaný premiér Robert Fico vyjadril v európskom výbore nášho parlamentu: „Nebudem hlasovať za žiadne sankcie proti Rusku, pokiaľ nebudú na stole analýzy dosahov na Slovensko. Ak majú byť také sankcie, ktoré nás budú poškodzovať, ako nás poškodzovala väčšina sankcií, tak ja nevidím žiadny dôvod podporovať hoci len odkazy.“ Na mysli mal odkazy na ďalšie možné sankcie alebo ich posilnenie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami