Na malú veternú elektráreň môže domácnosť dostať tisíce eur. Prečo si ju najpravdepodobnejšie nik nepostaví

O razantnejšom nástupe využívania veternej energie na Slovensku, hoci na ňu máme výrazne horšie podmienky ako prímorské štáty, zatiaľ u nás hovoriť nemôžeme. Jednou z príčin, ktoré stoja za neúspechom veterných turbín, sú aj zle nastavené legislatívne procesy. Pritom Slovensko má v oblasti veternej energie zatiaľ značne nevyužitý potenciál. K zlepšeniu situácie chce prispieť projekt Zelená domácnostiam, ktorý ponúka aj príspevok na inštaláciu malých veterných turbín do domácností vo výške niekoľko tisíc eur.

Montហprvého veterného parku na Slovensku na Vápenkovej skale nad obcou Cerová v okrese Senica Montáž prvého veterného parku na Slovensku. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Domácnosti na Slovensku dostali začiatkom tohto týždňa zelenú. Hovoríme o projekte Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) s názvom Zelená domácnostiam, ktorý ponúka príspevok na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) až do výšky 4 300 eur. Žiadosti môžu domácnosti posielať aj spätne. Projekt podporí inštaláciu fotovoltických panelov, veterných turbín, slnečných kolektorov, kotlov na biomasu či tepelných čerpadiel.

O podporu inštalácie veternej turbíny môžu žiadať domácnosti, ktoré obývajú rodinný dom, a to vo výške 500 eur za 1 kilowatt. Tak ako pri fotovoltike môže maximálny príspevok dosiahnuť až 3 500 eur. V prípade, že si zariadenie nainštalujete v oblasti riadenia kvality ovzdušia, máte nárok na zvýhodnený príspevok o 15 percent, na fotovoltiku či veternú turbínu tak môžete dostať až 4 025 eur.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.