Stres nie je trauma. Pojem odolnosť sa stal súčasťou európskych dokumentov

Vody sociálnej siete TikTok vydali virálne video, ktoré obletelo svetové médiá: Američanka Brielle (21) na ňom za usedavého plaču popisuje, ako nezvláda osemhodinový pracovný deň. V zamestnaní trávi osem hodín, hodinu a pol trvá cesta do práce, v dopravných prostriedkoch denne strávi tri hodiny. Keď večer dorazí domov, má silu len na sprchu, jedlo, spánok. „Ako mám mať priateľov, ako si nájsť partnera, keď je môj život len únava a stres,“ narieka.

Ilustračné foto. zdroj: freepik.com Ilustračné foto. zdroj: freepik.com

Výsmech aj útoky prišli síce obratom, ale nápadnejšie bolo, koľko mladých sa postavilo na jej stranu. Aj ich zaskočilo, čo to znamená mať osemhodinový pracovný čas, a aj oni sa zdieľali so svojím vyčerpaním. Možno aj preto je dobré, že početné akademické pracoviská rozvíjajú práve teraz pojem odolnosť, čiže rezilienciu. Mnohí sociológovia aj psychológovia upozorňujú na mieru, akou sa napríklad práca vplyvom nových technológií natoľko „zhustila“, že súčasná osemhodinová smena je rádovo náročnejšia ako rovnaká smena pred dvadsiatimi rokmi.

Pojem odolnosti môže byť jedným z prvkov, vďaka ktorým začneme chápať, čo sa v spoločnosti mení. Nakoniec, už teraz sa stal súčasťou európskych dokumentov. Napríklad Európska rada ho na svojich stránkach ponúka ako odpoveď snáď na všetky krízy, ktorým možno čeliť – tie politické, vojnové, energetické, ekologické, psychologické – a ponúka vlastnú definíciu: „Odolnosť či reziliencia znamená nielen schopnosť prekonávať výzvy, ale aj utvárať zmeny udržateľným, spravodlivým a demokratickým spôsobom.“


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.