Najskôr diela schovávali, po revolúcii s úspechom cestovali po svete. Čo sa skrývalo v drevených škatuľkách

Orwellov román 1984 sa v bývalom Československu šíril v roku 1984 v samizdatovej podobe a bol pozoruhodne aktuálny. Stal sa inšpiráciou výstavy Minisalón, ktorú inicioval v danom roku výtvarník Josef Skalník. O výstave - ako obraze doby - vznikol dokumentárny film: 15x15x5 (minisalón 1984), ktorý sa práve premieta v artových kinách.

Krabička 15x15x5. Zdroj: Reprofoto YouTube Krabička 15x15x5. Zdroj: Reprofoto YouTube

Počas socializmu sa umelci delili na oficiálnych a neoficiálnych. V osemdesiatych rokoch minulého storočia už režim nemal drastickú podobu päťdesiatych rokov a normalizácia nezúrila ako v rokoch sedemdesiatych, realita však bola šedivá. Ľudia prežívali vo svojich bublinách. Časť obyvateľstva aktívne vyhľadávala inú kultúru, než bola tá oficiálna.

Výtvarník Joska Skalník bol v hľadáčiku Štátnej bezpečnosti už dlho. Napriek tomu v roku 1984 rozposlal po československej výtvarnej scéne drevené krabičky s výzvou na slobodnú umeleckú hru. Oslovil  umelcov, ktorí nesmeli oficiálne vystavovať a dvestoštyridsiatich štyroch jeho ponuka zaujala. Na malom priestore drevenej škatuľky s rozmermi 15x15x5 mohli výtvarne stvárniť tému, ktorú považovali za dôležitú. Formát to bol maličký, ale práve preto zjednodušoval logistiku celého projektu krabičky sa dali posielať poštou z celého Československa.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.