Slovákom má razantne stúpnuť minimálna mzda. Pomôžu aj takzvané zľavové karty

Aj keď Sobotné dialógy stanice RTVS mali byť primárne venované zmenám 13. dôchodkov, ktoré v tomto týždni výrazne rozvírili hladinu, v štúdiu sa dotkli aj ďalších tém. Rezonovalo aj pripravované programové vyhlásenie vlády, o ktorom diskutovali minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš a podpredseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Erik Tomáš. Foto: Jaroslav Novák(TASR Erik Tomáš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Viskupič (SaS) sa nevyhol kritike strany Hlas-SD. Podľa neho oklamala a zaviedla voličov, keď pred voľbami tvrdila, že už pred tohtoročnými Vianocami dostanú penzisti trinásty dôchodok v sume priemernej penzie. Nakoniec pritom rezort práce oznámil, že sa tak stane až o rok. Mierne však poklesla aj jej priemerná výška, a to na 606 eur, pritom spočiatku bolo avizovaných zhruba 640 eur.

Vyplácanie 13. dôchodkov v tomto roku už prebieha. Tomáš (Hlas-SD) však informoval, že po piatkovom zasadaní je na stole aj dohoda, vďaka ktorej dôchodcovia ešte v tomto roku dostanú okrem vianočného bonusu aj jednorazový príspevok. Nechcel ešte prezradiť jeho výšku. Tú sa podľa neho ľudia dozvedia v najbližších dňoch. Pravdepodobne sa však suma nebude pohybovať vo výške, ktorú spomínal predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian, a ktorá prevyšovala 300 eur.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.