Postavenie oznamovateľa sa zneužíva na povolebnú ochranu „našich ľudí“

Na Slovensku sa premnožili prípady „chránených oznamovateľov“ až tak, že sa musel ozvať Úrad pre ochranu oznamovateľov. Ujala sa toho riaditeľka úradu Zuzana Dlugošová, ktorá vystúpila na tlačovej konferencii, aby ozrejmila rozhodovanie úradu. Odpovede na tie najpálčivejšie otázky, ako skúmanie opodstatnenosti povolebnej ochrany „našich ľudí“ (Matovičových a Lipšicových), nepadli. Verejnosť sa však dozvedela, že osoby s chráneným statusom oznamovateľa sú mimoriadne dobre chránené pred inými zákonnými postupmi.

Zuzana Dlugošová. Foto: Pavol Zachar/TASR Zuzana Dlugošová. Foto: Pavol Zachar/TASR

Podľa medializovaných informácií dostalo ochranný status minimálne 15 policajtov z prostredia NAKA a iných zložiek policajného zboru, generálny riaditeľ inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo a aj prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš. Tieto osoby okrem údajného odkrývania rozsiahlej trestnej činnosti, ku ktorej vypovedajú ako „oznamovatelia“, spája aj ochrana pri pracovnoprávnych úkonoch zo strany ich nadriadených.

Generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Na zásahy v práci, ktoré by mohli vyznieť ako pomsta za oznámenie závažnej protispoločenskej činnosti, potrebuje ich nadriadený súhlas Úradu pre ochranu oznamovateľov. V opačnom prípade je takýto postup priamo podľa zákona o ochrane oznamovateľov neplatný. Zároveň voči všetkým týmto osobám vykonalo ministerstvo vnútra na čele s ministrom Šutajom Eštókom úkony, ktoré ich postavili do pracovne zhoršenej situácie, v akej boli počas pôsobenia minulej vlády. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.