Vážené poslanectvo, naučte sa, čo je to mansplaining

stevulova taraba Zuzana Števulová a Tomáš Taraba. Foto Novák, Kotian/TASR

Minulú stredu zaznamenal slovenský parlament historickú udalosť. Prvýkrát za svoju existenciu tu poslanec oslovil plénum rodovo neutrálnym výrazom. „Vážený pán predsedajúci, vážené poslanectvo”, začala svoje vystúpenie v rozprave Zuzana Števulová z Progresívneho Slovenska. 

Opäť sa tak stalo niečo, čo sa podľa istej časti progresívnej spoločnosti nedeje. „Nikto tu rodovo neutrálny jazyk nepretláča”, strkajú niektorí hlavu do piesku. A to napriek tomu, že rádoby bezpohlavné výrazivo je dávno zdokumentované v textoch slovenských LGBT aktivistov a akademikov. 

Keď ho teraz bývalá aktivistka Števulová použila v najvyššom zákonodarnom zbore, vytiahnu si istí ľudia hlavu z piesku? Nevieme. Možno bude potrebné, aby sa aj ďalšie progresívne poslanectvá osmelili. „Poslankyne a poslanci, kolegovia a kolegyne”, začínajú v súčasnosti svoje vystúpenia mnohí členovia PS. V parlamente ide o bežne zaužívaný spôsob, pánov poslancov a panie poslankyne tu oslovujú mnohí už oddávna. Tu problém nie je.

Podľa progresivistov toto ale nie je dostatočne genderovo uvedomelý jazyk. Ten nastupuje až vtedy, keď sa začnete zaujímať o nebinárne poslanectvá, ktoré sa necítia ako ženy ani muži. Regresívci by mohli namietať, že sa v poslaneckom zbore žiadne nebinárne osoby nenachádzajú. Lucia Plaváková však v rozhovore pre český rozhlas uviedla, že do parlamentu sa dostali aj „necisrodoví” poslanci. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami