Prečo Rusov poteší aj to, čo sa nikdy nestalo. Smutný príbeh z pravoslávneho sveta

Before sunrise in Orhei Moldova Republic Ilustračné foto: pravoslávny kláštor v Orhei v Moldavsku. Foto: Profimedia.sk

Neviem, či slovenčina unesie to slovo, ale v tomto texte pôjde o jednu neuskutočnenú udalosť a smutné poznanie, ktoré z nej vyplýva. Píše profesor Lipitsky.

Moskovské Nezávisle noviny v piatok 17. novembra oboznámili svojich čitateľov so situáciou v cirkevnom živote v Moldavsku. Takéto témy sa len zriedka dostanú do ruskej tlače, ktorá sa sústredí najmä na témy vojny a vnútorných škandálov v Rusku.

Napokon, o Moldavsku aj naše médiá informujú len veľmi zriedka. Jednou z nedávnych správ bolo, že pes tamojšej pani prezidentky pohrýzol rakúskeho prezidenta Alexandra van der Bellena počas jeho návštevy. Našťastie nešlo o nič vážne a nijako to neovplyvnilo vzťahy týchto krajín a národov. Existujú však aj iné témy spojené s touto krajinou, ktorá je úzko spätá s Rumunskom, a žije tu nemálo našich krajanov.

Bez pôdy pod nohami

Téma textu v ruských novinách je neštandardná najmä preto, že je venovaná udalosti, ktorá sa neuskutočnila. Ruská pravoslávna cirkev Moskovského patriarchátu prežíva ťažké časy, a to nielen na Ukrajine. To sa podpísalo na situácii aj v Moldavskej pravoslávnej cirkvi, v  Kišiňovskom metropolitáte. Za posledné dva roky odtiaľ prešlo do besarabskej metropoly Rumunskej pravoslávnej cirkvi, ktorá v tejto krajine EÚ konkuruje Moskovskému patriarchátu, skoro 20 kňazov. Pre relatívne malú diecézu tejto cirkvi dosť vysoký počet.

Ešte 24. októbra sa konalo zasadnutie synody Moldavskej pravoslávnej cirkvi, ktoré zbavilo prebehlíkov kňazského stavu. Ale potom sa náhle niečo zmenilo. Medzi moldavskými duchovnými sa rozšírila myšlienka preniesť celú ich cirkevnú štruktúru pod jurisdikciu Rumunskej pravoslávnej cirkvi a jej patriarchu Daniela. Inak povedané, utiecť z Moskovského patriarchátu. Strata ďalšej národnej cirkvi by po tej ukrajinskej bola pre moskovského patriarchu Kirilla ťažkou ranou.

Je známe, že Kišiňovsky a všemoldavský metropolita Vladimír varoval moskovského patriarchu, že v dôsledku negatívneho pozadia okolo ruskej pravoslávnej cirkvi sa Moldavská pravoslávna cirkev „ocitla na periférii“ a stráca pôdu pod nohami. Údajne dostal od neho určitú podporu. Ale predsa, keď Vladimír oznámil mimoriadne stretnutie s duchovenstvom, nálada verejnosti bola nanajvýš alarmujúca. Očakávali sa drastické zmeny…


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami