Hokejová dynastia Šťastných má nového rekordéra, Paula

7738945D-8B77-4D23-AF61-844084E19913 2 Otec a syn, Peter a Paul. Foto: TASR/AP.

Z legendárnej trojice bratov Šťastných zanechal najhlbšiu stopu Peter. V jeho ére nazbieral viac bodov v NHL len Wayne Gretzky a právom je preto v Hokejovej sieni slávy NHL i IIHF. V utorkovom zápase Winnipegu dorovnal otcovu štatistiku v počte štartov v NHL aj syn Paul.

Paul Stastny v drese aktuálného tímu Winnipeg Jets. Foto: TASR/AP

Aktuálna zápasová bilancia otca a syna, Petra a Paula Šťastných je 977 zápasov v NHL. Paul v utorkovom zápase Winnipegu, ktorý porazil Vancouver 4:0, dorovnal bilanciu svojho otca a rodinný míľnik korunoval zápasovým gólom a dvoma plusovými bodmi.

Paul už dávnejšie prekonal v rodinnom rebríčku svojich strýkov. Marián pôsobil v NHL päť sezón a v drese Quebec Nordiques odohral 322 zápasov s 294 kanadskými bodmi. Anton má v NHL o štyri sezóny viac, všetky rovnako odohral v Quebecu, pričom si jeho dres obliekol 650-krát. Podobne ako Marián dosiahol priemer takmer bod na zápas, spolu ich nazbieral 635.

Najúspešnejší z klanu Šťastných – Peter – má na konte hneď niekoľko skvelých zápisov. Už v prvej sezóne nazbieral 109 bodov a získal Calder trophy pre najlepšieho nováčika. Napriek tomu, že do NHL vstúpil až ako dvadsaťštyriročný, dokázal v pätnástich sezónach odohrať 977 zápasov, v ktorých zaznamenal fenomenálnych 1 239 bodov za 450 gólov a 789 asistencií. V siedmich sezónach dosiahol viac ako stovku a jeho 139 bodov za 46 gólov a 93 asistencií bodov zo sezóny 1981/1982 ostane asi ešte nadlho najlepším zápisom slovenského hokejistu v NHL.

Vizitka Petra Šťastného. Zdroj: Youtube/nhl

Peter vyhral s Kanadou v sezóne 1984/1985 Kanadský pohár, šesťkrát nastúpil v Zápase hviezd NHL, bol generálnym manažérom Slovenska pri titule majstrov sveta v roku 2002, najslávnejšia klubová hokejová trofej v rodine Šťastných však zatiaľ chýba. Quebec ťahaný bratským triom sa v play-off najďalej prebil v roku 1985, keď v semifinále Stanley Cupu podľahol Philadelphii Flyers. 

Pri výpočte členov klanu Šťastných nemožno obísť Petrovho staršieho syna Yana. Ten už hráčsku kariéru skončil a väčšinu sezón odohral v Európe. V NHL si obliekol v piatich sezónach dresy Edmontonu Oilers, Bostonu Bruins a St. Louis Blues. V 91 zápasoch zaznamenal 16 bodov za 6 gólov a 10 asistencií.

Legendárne bratské trio v Quebecu v auguste 2019. Foto: TASR/AP

Tridsaťpäť ročný Paul za rovnaký počet zápasov ako otec dosiahol 240 gólov a 745 bodov. „V tomto jedinom otca prekonám,“ povedal Paul pre nhl.com pred zápasom, v ktorom vyrovnal rodinný rekord. „Ale inak je to medzi nami tak, ako by to v rodinách malo vyzerať: otec je môj najväčší fanúšik a ja som bol zase jeho najväčším fanúšikom.“

Hrdý otec si želá, aby ho syn prekonal v čo najväčšom počte kategórií. Veľmi mu fandím a len sa modlím, aby odohral sezónu bez zranení či chorôb a dosiahol tisícku. To je obrovský míľnik, záležitosť vyvolených. O hokejistovi to veľmi veľa prezrádza a on je naozaj blízko. Je to výnimočná vec a som naňho nesmierne hrdý,“ povedala zo Slovenska pre nhl.com legenda slovenského a svetového hokeja. 

V celých dejinách NHL nájdete len dve produktívnejšie dvojice otcov a synov. Peter a Paul majú spolu 1 983 bodov v 1 954 dueloch, lepší boli len Bobby a Brett Hullovci (2 561 bodov v 2 332 zápasoch) a Gordie a Mark Howeovci (2 592 bodov v 2 696 zápasoch).

Tím okolo Paula Stastnyho, Marka Scheifeleho či Blakea Wheelera v roku 2018 už semifinále Stanley Cupu hral, tento rok určite nie sú slabší. Foto: TASR/AP

Paul však dorovnal zápis otca a strýkov aj v bojoch o Stanley Cup. Do semifinále sa prebil dokonca trikrát a vždy s iným tímom (St. Louis Blues, Winnipeg Jets a Vegas Golden Knights). V tomto je však jeho účet stále otvorený. Jeho Winnipeg hrá o čelo kanadskej divízie, keď ťaží zo zohratosti a vyváženosti kádru. Play-off mu zrejme neujde a Jets budú chcieť ísť ďaleko. Pri vyrovnanosti NHL v posledných rokoch sa môžu pokojne zaradiť k čiernym koňom súťaže.


Ďalšie články