Policajný riaditeľ ocenil hrdinského kadeta. Dominik konal vo vlaku ako jediný

KOŠICE – Vyznamenala ho alma mater, ale aj polícia. Okolnosti samotnej udalosti priblížil a ku konaniu odvážneho študenta sa pre Košický Štandard vyjadril riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jozef Dutka.

Pamätnú medailu odovzdával Dominikovi Jurkovi krajský policajný riaditeľ Jozef Dutka. Foto: FB KR PZ v Košiciach

Tragická udalosť z vlaku smerujúcom Košíc do Žiliny priniesla utrpenie nevinnej obete – mladej študentky, no i odvážny čin kadeta, ktorý sa chce stať vojakom. „Počas uplynulých dní som Pamätnou medailou Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach ocenil mladého kadeta Akadémie Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorý sa prvého novembra nebál spacifikovať ozbrojeného páchateľa,“ priblížil Dutka.

„Muž, ktorý je už v súčasnej dobe väzobne stíhaný, bez akéhokoľvek zjavného dôvodu a bez predchádzajúceho varovania napadol nožom mladú študentku, ktorá s ním sedela v kupé. V tej chvíli nikto netušil, čo sa za dverami kupé odohralo. Počuť bolo iba zúfalý krik študentky a útek neznámej osoby po vlaku,“ opísal moment, ktorý nikto z cestujúcich nemohol predvídať. Okamžite začal konať jediný pasažier.

Ocenenie pre kadeta Dominika. Foto: FB KR PZ v Košiciach

Napriek veľkému riziku konať začal jediný muž, pridali sa ďalší

„Mladý, 23-ročný chlapec neváhal riskovať vlastný život a zdravie, aby pomohol inej, neznámej osobe. Každý, kto vidí, že iný potrebuje pomoc, je povinný mu ju poskytnúť a ak sa na poskytnutie pomoci necíti, urobiť všetky opatrenia, aby bola pomoc čo najskôr poskytnutá. Hoci vlak smerujúci do Spišskej Novej Vsi nebol v tom čase prázdny, žiadny iný cestujúci okrem Dominika nezareagoval a – podľa výpovedí svedkov – iba on sám sa ako prvý rozbehol za unikajúcim mužom,“ pridal informácie policajný riaditeľ Jozef Dutka.

„Za povšimnutie stojí fakt, že nikto nemohol ani len tušiť, či, prípadne koľko a akých útočných zbraní má muž pri sebe, v akom citovom rozpoložení sa nachádza a čo ešte má v pláne, alebo čo je schopný ešte urobiť. Až potom sa k Dominikovi pridali ďalší spolucestujúci, ktorí spolu s ním muža až do príchodu vlaku do najbližšej vlakovej stanice zadržali.“

K zasahujúcemu Dominikovi sa neskôr pridali ďalší cestujúci. Foto: FB KR PZ v Košiciach

Nie každý má odvahu, ale život môžete zachrániť aj maličkosťou

„Som presvedčený, že čin tohto mladého muža si zaslúžil osobitnú pozornosť, a preto som mu za Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach udelil toto ocenenie. Konanie tohto mladého muža v dobe, kedy sa ľudia tvária nevšímavo a nezúčastnene, keď namiesto pomoci radšej odvrátia hlavu na druhú stranu a tvária sa, akoby tam vôbec ani neboli, či keď sa ľudia ukrývajú sa za vlastný strach alebo zbabelosť, si skutočne zaslúži obdiv.“

„Za prejavenú odvahu, rozhodnosť a šírenie dobrého mena Akadémie Ozbrojených síl Slovenskej republiky Dominika ocenil aj poverený rektor Akadémie Ozbrojených síl SR a taktiež mu odovzdal ocenenie. Osobne si myslím, že je na každom z nás, ako sa v takejto situácii zachová a ako zareaguje. Samozrejme, nie každý je rovnako odvážny, inému nerobí dobre pohľad na tečúcu krv. Ale aj maličkosť, ktorú v takej chvíli urobíme, môže zachrániť ľudský život,“ zdôraznil a povzbudil občanov riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jozef Dutka.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok