Duševnými poruchami trpí čoraz viac detí a tínedžerov. Ako to rozpoznať?

KOŠICE – Nedávne štatistiky ukazujú alarmujúci nárast počtu detí a tínedžerov, ktorí vyhľadávajú pomoc kvôli duševným poruchám. Ako uvádza Terézia Rosenbergerová, detská psychiatrička z I. psychiatrickej kliniky a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, počet detských psychiatrických pacientov stúpol za rok až o tretinu. Tento nárast je spôsobený kombináciou faktorov vrátane pandémie, stresu, sociálnych neistôt a nepokojov v rodinách.

dusevne poruchy u deti Počet detských pacientov v pedopsychiatrickej ambulancii stúpol za rok o tretinu. Foto: unsplash.com

Rastúce počty detí trpiacich ADHD, autizmom, depresiami a poruchami príjmu potravy sú len niektoré z výziev, s ktorými sa spoločnosť stretáva. Zdá sa, že duševné problémy a psychiatrické poruchy sú stále tabu a často stigmatizované. „Za duševné problémy sa stále hanbíme,“ povedala MUDr. Rosenbergerová v rozhovore pre televíznu Reginu RTVS.

„Všeobecne si myslím, že rodičia sa s deťmi rozprávajú veľmi málo a málo riešia, akých majú kamarátov, čo robili celý deň, ako bolo v škole; veľa rodičov netuší, že ich deti sú šikanované. Prídu, až keď sa stane nejaké nešťastie,“ dodala k téme detská psychiatrička.

MUDr. Rosenbergerová sa s pokusmi detí o samovraždu stretáva denne. Foto: UNLP Košice

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice na svojej sociálnej sieti informuje o vážnosti problému a o tom, kedy zbystriť pozornosť. Rodičia by mali byť ostražití, ak ide o zmeny v správaní svojich detí. Náznaky, napríklad strata záujmu o sociálne interakcie, uzatváranie sa do seba, problémy so spánkom alebo zmeny v stravovacích návykoch, môžu byť signálmi vážnejších problémov.

Odborníci upozorňujú aj na rastúci počet suicidálnych sklonov u detí, či dokonca dokonaných samovrážd u mladistvých. Foto: UNLP Košice

Komunikácia a porozumenie sú kľúčové. Je dôležité hovoriť s deťmi o ich zážitkoch, obavách a záujmoch. Mnohí rodičia možno netušia, že ich dieťa je šikanované, alebo trpí inými problémami, ktoré sa často začnú riešiť až v po vážnejšej udalosti.

Odborníci radia, aby sa rodičia pri podozrení na duševné problémy obrátili na psychológa alebo psychiatra. Namiesto bagatelizovania či trestania detí je potrebné vyhľadať odbornú pomoc a riešiť problém. Len nedávno sa odohral tragický incident, keď deviatak Roman skočil zo strechy školy a spáchal samovraždu. Táto tragédia nám pripomína, aké dôležité je otvorene hovoriť o duševných poruchách a problémoch, s ktorými sa stretávajú mladí ľudia.

Romanova strata bolestivo pripomína, že duševné zdravie je kľúčovou súčasťou nášho celkového zdravia a pohody. Je nevyhnutné, aby sme ako spoločnosť poskytovali podporu a pochopenie mladým ľuďom, ktorí trpia duševnými ťažkosťami, a aby sme im umožnili hľadať a prijímať potrebnú odbornú pomoc.

Tento nárast duševných problémov mladých ľudí je vážne varovanie, že ako spoločnosť musíme viac podporovať duševné zdravie a poskytovať potrebnú pomoc a zdroje. Je potrebné prelomiť stigmu a otvorene hovoriť o duševných poruchách, aby sme zabezpečili, že deti a tínedžeri dostanú podporu a liečbu, ktorú potrebujú.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok