Ako chutí východné Slovensko? Deväť tradičných pochúťok, ktoré milujeme dodnes

KOŠICE – Východné Slovensko je známe svojou jedinečnou a bohatou kulinárskou tradíciou. Ponúkame vám exkurziu do sveta deviatich tradičných východniarskych jedál, ktoré sú srdcom a dušou lokálnej kuchyne a odrážajú kultúrnu pestrosť východu našej krajiny.

hubova macanka Tradičné pochúťky, ktoré pozná každý východniar. Foto: coolinari.sk

Bobaľky, známe tiež ako opekance, sú neodmysliteľnou súčasťou východniarskej kuchyne, najmä počas vianočných sviatkov. Toto malé kysnuté pečivo sa podáva buď tradične s makom, mliekom a medom, alebo s tvarohom a orechmi. Drobné pochúťky v sebe nesú chuť domova a tradície.

Tradičné makové opekance – bobaľky – sú symbolom Vianoc. Foto: TASR

Ciberej, mliečna zemiaková polievka, ktorá sa zajedá chlebom, je ukážkou toho, ako môže byť jednoduchosť v kuchyni skutočne bohatá. Svojou krémovou textúrou a jemnou chuťou si získa srdce každého labužníka.

Zemiaková nakyslo sa zajedá chlebíkom. Foto: lenivakucharka.sk

Košický med, známy pre svoju jedinečnú chuť, je výsledkom dlhoročnej tradície a umenia miestnych včelárov. Oblátka plnená tureckým medom a arašidmi a obalená čokoládovou polevou nie je len pochúťka, ale aj kulinársky symbol mesta Košice.

Ochutnať ho možno na vianočných trhoch v Košiciach. Foto: dajsikolac.sk

Hubová mačanka zo Šariša má odvodený názov od toho, že sa do nej máča chlieb. Mačanka je výdatná polievka, ktorá sa vyvinula z jednoduchého receptu z hríbov a kyslej kapustnej šťavy. Dnes sa obohacuje o údené mäso, klobásy a smotanu a v niektorých kútoch východného Slovenska nesmie chýbať ani na vianočnom stole.

Hubová mačanka je obľúbené ľudové jedlo zo severovýchodu. Foto: iStockphoto

Tradičné východniarske džadky/džatky sú valčeky zo zemiakového cesta a zvyčajne sa podávajú s roztopenou bravčovou masťou a slaninou, čo im dodáva neodolateľnú chuť. Rozšírili sa po celom východnom Slovensku a dnes nájdete mnohé varianty tohto jedla vrátane tých s kyslou kapustou, bryndzou či kyslou smotanou.

Legendárne džadky najlepšie chutia s opekanou slaninou a cibuľkou. Foto: Tomáš Rubin

Holubky (alebo holúbky) – tento tradičný pokrm zo zmesi mletého mäsa a ryže obalenej v listoch kapusty spája v sebe jednoduchosť a výraznú chuť. Zemplínske holúbky sú často podávané na rodinných oslavách a sú symbolom generáciami prenášanej kuchárskej zručnosti.

Zemplínske holúbky – ikonické jedlo východniarov. Foto: profimedia.sk

Kuľaša, tradičná zemiaková kaša, bola kedysi dennou stravou mnohých obyvateľov východného Slovenska. Jednoduchá, ale výživná kuľaša s opraženou slaninkou na masti sa často podáva s mliekom a reprezentuje prostý, ale uspokojivý spôsob stravovania, ktorý je charakteristický pre túto oblasť.

Chutné jedlo z východu, ktoré rozhodne zasýti. Foto: coolinari.sk

Kreple, známe aj ako východniarske šišky, sú tradičné kysnuté pečivo, ktoré dodá sladkú bodku za každým jedlom. Či už sú plnené tvarohom alebo domácim džemom a posypané práškovým cukrom, milujú ich malí aj veľkí východniari.

Recept na kreple, tradičné šišky z východu, prechádza z generácie na generáciu. Foto: Sebastian Szwajczak 

Tatarčané pirohy majú trojuholníkový tvar, sú z pohánkovej a pšeničnej múky, často plnené zemiakovo-bryndzovou zmesou alebo lekvárom či tvarohom. Je to gastronomický zážitok, ktorý spája jednoduchosť a bohatosť chutí. Podávané s kyslou smotanou a doplnené slaninou sú tým pravým synonymom východniarskej pohostinnosti.

Už ste ochutnali túto variáciu pirohov? Foto: fitshaker.sk

Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok