KOŠICE – Východné Slovensko je známe svojou jedinečnou a bohatou kulinárskou tradíciou. Ponúkame vám exkurziu do sveta deviatich tradičných východniarskych jedál, ktoré sú srdcom a dušou lokálnej kuchyne a odrážajú kultúrnu pestrosť východu našej krajiny.
Bobaľky, známe tiež ako opekance, sú neodmysliteľnou súčasťou východniarskej kuchyne, najmä počas vianočných sviatkov. Toto malé kysnuté pečivo sa podáva buď tradične s makom, mliekom a medom, alebo s tvarohom a orechmi. Drobné pochúťky v sebe nesú chuť domova a tradície.
Ciberej, mliečna zemiaková polievka, ktorá sa zajedá chlebom, je ukážkou toho, ako môže byť jednoduchosť v kuchyni skutočne bohatá. Svojou krémovou textúrou a jemnou chuťou si získa srdce každého labužníka.
Košický med, známy pre svoju jedinečnú chuť, je výsledkom dlhoročnej tradície a umenia miestnych včelárov. Oblátka plnená tureckým medom a arašidmi a obalená čokoládovou polevou nie je len pochúťka, ale aj kulinársky symbol mesta Košice.
Hubová mačanka zo Šariša má odvodený názov od toho, že sa do nej máča chlieb. Mačanka je výdatná polievka, ktorá sa vyvinula z jednoduchého receptu z hríbov a kyslej kapustnej šťavy. Dnes sa obohacuje o údené mäso, klobásy a smotanu a v niektorých kútoch východného Slovenska nesmie chýbať ani na vianočnom stole.
Tradičné východniarske džadky/džatky sú valčeky zo zemiakového cesta a zvyčajne sa podávajú s roztopenou bravčovou masťou a slaninou, čo im dodáva neodolateľnú chuť. Rozšírili sa po celom východnom Slovensku a dnes nájdete mnohé varianty tohto jedla vrátane tých s kyslou kapustou, bryndzou či kyslou smotanou.
Holubky (alebo holúbky) – tento tradičný pokrm zo zmesi mletého mäsa a ryže obalenej v listoch kapusty spája v sebe jednoduchosť a výraznú chuť. Zemplínske holúbky sú často podávané na rodinných oslavách a sú symbolom generáciami prenášanej kuchárskej zručnosti.
Kuľaša, tradičná zemiaková kaša, bola kedysi dennou stravou mnohých obyvateľov východného Slovenska. Jednoduchá, ale výživná kuľaša s opraženou slaninkou na masti sa často podáva s mliekom a reprezentuje prostý, ale uspokojivý spôsob stravovania, ktorý je charakteristický pre túto oblasť.
Kreple, známe aj ako východniarske šišky, sú tradičné kysnuté pečivo, ktoré dodá sladkú bodku za každým jedlom. Či už sú plnené tvarohom alebo domácim džemom a posypané práškovým cukrom, milujú ich malí aj veľkí východniari.
Tatarčané pirohy majú trojuholníkový tvar, sú z pohánkovej a pšeničnej múky, často plnené zemiakovo-bryndzovou zmesou alebo lekvárom či tvarohom. Je to gastronomický zážitok, ktorý spája jednoduchosť a bohatosť chutí. Podávané s kyslou smotanou a doplnené slaninou sú tým pravým synonymom východniarskej pohostinnosti.