Koalícia môže naraziť na prvý väčší spor. O Gašpara a tajnú službu

Tibor Gašpar Peter Pellegrini Tbor Gašpar, v pozadí Peter Pellegrini. Foto: TASR.

Peter Pellegrini v roku 2018 pohrozil odchodom z funkcie premiéra, ak Tibor Gašpar neskončí vo vedení polície. Dnes sa problém vracia v inej podobe – s Gašparom Smer ráta vo vedení tajnej služby. Vláda kvôli tomu potichu mení zákon. Hlas má, pochopiteľne, výhrady.

Hneď na úvod treba povedať, že nominácia Gašpara na riaditeľa SIS by nebol dobrý nápad. Gašpar je trestne stíhaný – a nielen formálne alebo účelovo. Po roku 2016 sa postaral o to, že vedenie NAKA a polície ovládli oligarchovia bödörovci.

Polícia v tom čase nebola pod kontrolou štátnej moci. A dokonca ani pod kontrolou politických strán. Hlavné slovo v NAKA mal nitriansky oligarcha Norbert Bödör. Viacerí svedkovia opísali, ako fungoval systém: policajní šéfovia Krajmer, Hraško, Slobodník a Gašpar sa stretávali na utajených poradách, ktoré viedol podnikateľ Norbert Bödör. A neváhal zvyšovať hlas ani na policajného prezidenta.

Sprivatizovaná NAKA chránila „našich ľudí“, pracovala na stíhaní opozície. A obchodovala s rozhodnutiami v trestných konaniach (napríklad v kauzách takáčovcov).

Niekto by mohol namietať, že podobne to v NAKA vyzeralo aj v čase, keď ju ovládli čurillovci a Igor Matovič – akurát sa vymenili dresy. A rozbehli obchody so zločincami, ktorým hovoria kajúcnici. Iste, polícia sa aj po voľbách 2020 zneužívala na politický boj (v Štandarde sme to otvorene kritizovali). Bol tu však jeden podstatný rozdiel: po roku 2020 šéfov NAKA neriadil oligarcha. Deformácie boli politické, nie tvrdo biznisové.

Za éry policajného prezidenta Gašpara mali bödörovci pod kontrolou nielen políciu, ale aj Kriminálny úrad Finančnej správy (Makó), špeciálnu prokuratúru (Kováčik) a časť Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Oligarchovia mali postavenie nedotknuteľných. Aj vďaka politike ľudí ako Tibor Gašpar.

Po vražde Jána Kuciaka vo februári 2018 sa to začalo lámať. Ficova vláda padla. Premiérom sa stal Pellegrini, ktorý prezidentovi Kiskovi sľúbil očistu v polícii. Minister vnútra Drucker dostal od Pellegriniho úlohu odstaviť Gašpara – čiže bödörovcov – z vedenia polície.

No nešlo to.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami