Slovákov čakajú v rozpočítavaní tepla prekvapenia. Odborník upozorňuje na slabé miesta vyhlášky

Vlastníci mnohých bytov, napríklad tých investičných, a tí, ktorí doteraz šetrili až príliš alebo dokonca s teplom nakladali hospodárne, budú pravdepodobne ročným zúčtovaním po skončení vykurovacieho obdobia 2023, teda na jar 2024, nepríjemne zaskočení. Na Štandard sa v tejto súvislosti obrátil Martin Sýkora z bratislavskej mestskej časti Petržalka, ktorý má za sebou viac ako 20-ročnú prax práve v tejto problematike.

exteriér budova nápis Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Mlynské nivy Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo hospodárstva SR na ulici Mlynské nivy v Bratislave 14. júla 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Rozprávali sme sa o novej vyhláške a o tom, čo prinesie do praxe. Mnohí ešte majú v živej pamäti, keď im v domácnostiach montovali merače tepla. Účel bol jasný. Optimalizovať spotrebu tepla s cieľom ušetriť a v rozúčtovaní v bytovom dome zohľadniť fakt, že jeden si užíva z dodaného tepla viac a iný menej.
Odvtedy nie je nič výnimočné, keď sa v nevyužívaných izbách alebo aj v celých bytoch a vykurovaných nebytových priestoroch radiátor ani nezapína.

Už pre tohtoročné vykurovacie obdobie sa uplatní v bytových domoch nový spôsob rozpočítavania nákladov na vykurovacie teplo. A hovorí sa o tom, že zabezpečí spravodlivejší systém. Je to však pravda?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami