Perly ducha a nervozita na zastupiteľstve: Lexaurin, hnedé, aj meranie „filipov“

KOŠICE – Utorkové zasadnutie mestského zastupiteľstva rozhodne stálo za to. Nielen kvôli závažnosti niektorých bodov. Poslanci vytiahli zo slovníka aj skvosty, ktoré stoja za povšimnutie.

Mestské zastupiteľstvo 12. decembra 2023. Foto: Boris Macko

Samozrejme, súvisí to s napätou atmosférou a dôležitosťou predkladaných návrhov. Na druhej strane, aspoň pobavili a trochu odľahčili rokovanie. No nechýbali ani celkom podarené prirovnania a osobné útoky.

„Občania nemôžu byť pokladničkou, ani bankomatom, aby sme im stále niečo zvyšovali, lebo z nich urobíme neplatičov,“ uviedla k zvyšovaniu daní a poplatkov mestská poslankyňa a starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová. „Nikde nie je do kameňa vytesané, že vývoj ekonomických ukazovateľov sa nezmení,“ dodala Kovačevičová.

Aj preto podľa nej poslanci nemôžu hlasovať len tak bez diskusie za návrhy vedenia mesta. „Veď nás, preboha, veď tí ľudia nás vyženú palicami a ohádžu vajíčkami alebo paradajkami,“ povedala. „Ľudia nás nezvolili preto, aby sme vyplakávali a sťažovali sa. Ak niekto pozeral rozpravu, tak je to frustrujúce, to je na Lexaurin,“ myslí si starostka. „Možno by niektorým bolo treba viac Lexaurinu. Je to skôr také doťahovanie. Poviem to škaredo, že si merajú filipa,“ nedávala si Kovačevičová servítku pred ústa.

Na druhej strane ale nastali aj vážnejšie situácie, keď prišli na rad osobné útoky. Napríklad medzi poslancami Ladislavom Lörincom a Dominikom Karaffom. Obaja uviedli, že na seba niečo vedia a nebolo by dobré, keby to vytiahli na verejnosť. „Počas rozpočtového provizória sme ako klub upozorňovali na to, že nemôže mať niekto blahobyt a niekto to hnedé,“ komentoval hospodárenie mesta poslanec Róbert Schwarcz.

To je len krátky výber bonmotov a perličiek, ktoré zazneli na zastupiteľstve či ako vyjadrenia pre médiá. Na odľahčenie dobré, no na konci dňa sa ukáže, či a komu bude do smiechu.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok