Košickí poslanci predložili niekoľko návrhov rozpočtu mesta. Schválili niektorý?

KOŠICE – Napriek tomu, že rozpočet nebol súčasťou pôvodného programu zasadnutia, poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach sa intenzívne venovali diskusii o finančnej situácii mesta, pričom predložili viaceré návrhy na zníženie výdavkov a zvýšenie príjmov.

Kovacevicova Návrh poslankyne Kovačevičovej nebol prijatý. Foto: Snímka obrazovky Lenka Dercová

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach sa na utorkovom zasadnutí opätovne zaoberali dôležitými otázkami týkajúcimi sa rozpočtu mesta. Hoci tento bod nebol pôvodne zaradený v programe zasadnutia, na začiatku sa mu poslanci začali intenzívne venovať a nasledovala viac ako dvojhodinová vášnivá diskusia.

Námestník Marcel Gibóda predložil dva návrhy, ktoré sa týkali zmeny rozpočtu mesta. Jeho prvý návrh obsahoval zníženie príjmov z podielových daní na základe aktualizovanej prognózy Ministerstva financií SR a škrtanie výdavkov v oblasti sociálnych služieb, podpory v oblasti kultúrneho a duchovného rozvoja, športových akcií, dopravy, bezpečnosti či škrtnutie poslaneckých odmien.

Jeho návrh ale zamietli, keďže za hlasovali len 3 poslanci, proti boli 20 a 11 sa zdržali. Gibódov druhý návrh, ktorý zahŕňal opatrenia na zníženie výdavkov mesta vrátane obmedzenia služieb MHD a zlúčenia niektorých staníc mestskej polície, tiež nezískal potrebnú podporu s 5 hlasmi za a 24 proti, zdržali sa desiati poslanci.

Výsledok verejného hlasovania poslancov. Foto: Snímka obrazovky Lenka Dercová

Poslankyňa Lenka Kovačevičová predstavila návrh na zníženie výdavkov v rozpočte priemerne o minimálne 7 %, ktorý však tiež nebol schválený. Za totiž hlasovalo 19 poslancov, proti boli dvaja a zdržali sa 17. V diskusii vyjadrila Kovačevičová svoj postoj, že občan nie je bankomat, ale o návrhu bola ochotná rokovať. Gibóda v diskusii podpichol poslancov otázkou o nezahrnutí škrtu odmien poslancov do návrhu. Poslanec Ladislav Lörinc zas dodal, že šetrenie sa dotkne každého.

Výsledok verejného hlasovania. Foto: snímka obrazovky Lenka Dercová

Primátor Jaroslav Polaček podrobil predložené návrhy ostrej kritike. Poukázal pritom na chýbajúce elementárne údaje, ktoré síce v Exceli vyzerajú dobre, ale neodzrkadľujú realitu. Potvrdiť mu to podľa jeho slov mali aj z ekonomického oddelenia, ktoré avizovalo, že v návrhu nie sú premietnuté splátky úverov.

Na margo návrhu Kovačevičovej v zákulisí povedal, že nechce hodnotiť návrhy, ktoré ani neprešli a uviedol, že ich čaká ďalšia séria rokovaní: „Chcem urobiť všetko preto, aby občania neboli zbytočne touto témou zasiahnutí, aby chápali veci, ktoré musíme prijať. Na druhej strane si treba povedať, že táto téma je naozaj celoslovenská.“

Primátor tvrdí, že tento problém má každá jedna samospráva. Ako ďalej poznamenal, nie o všetkom môže mesto rozhodnúť, preto sa potrebuje dohodnúť s poslancami. V tejto súvislosti vyzdvihol potrebu mandátu poslancov, no zároveň vníma rozpočet ako najdôležitejší element. Jeho cieľom preto je, aby sa zanedbané cesty a chodníky začali opravovať ako protihodnota vyšších poplatkov.

Keďže v programe utorkového zasadnutia zastupiteľstva je ešte vyše 20 bodov, primátor povedal, že je predčasné hodnotiť situáciu, ktorá sa bude vyvíjať počas dňa.

Napätá atmosféra na zasadnutí odráža rozpoltenosť medzi poslancami a vedením Košíc, pričom mesto čelí zlej finančnej situácii, keďže od decembra funguje v krízovom režime a chýba mu 42 miliónov eur v rozpočte na budúci rok.

Napriek intenzívnej diskusii schválili poslanci dopoludnia jediný návrh týkajúci sa zvýšenia príjmov mesta vrátane nájmu parkovacích miest a identifikácie neplatičov za komunálny odpad. Tento návrh získal podporu 20 poslancov, nikto nebol proti a 14 sa ich zdržalo hlasovania.

Článok budeme aktualizovať.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok