Je rozhodnuté. Priplatíme si v novom roku za komunálny odpad?

KOŠICE – Na utorkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Košiciach poslanci neprijali návrh na zvýšenie poplatkov za komunálny odpad, ktorý bol opakovane predmetom diskusií, aj keď nebol pôvodne zaradený v programe zasadnutia.

dane za komunalny odpad Ilustračné foto: Unsplash.com

Poslanci neschválili zvýšenie poplatkov za komunálny odpad ani v pôvodnom, ani v pozmenenom znení od poslankyne Lenky Kovačevičovej. Tento krok bol počas roka opakovane diskutovaný a zakaždým narazil na odpor. Pôvodný návrh na zvýšenie poplatku bol zo súčasnej sumy 45 eur na 66,43 eura na osobu ročne a zo 194,48 na 265,40 eura pre množstevný zber.

Výsledok verejného hlasovania poslancov o pôvodnom návrhu na zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. Foto: snímka obrazovky Lenka Dercová

Magistrát argumentoval nutnosťou zvýšenia poplatku kvôli nevyrovnanému hospodáreniu v oblasti nakladania s komunálnym odpadom, tento návrh však poslanci opakovane zamietli. Mesto Košice odhaduje tohtoročné výdavky na nakladanie s odpadom na 18,1 milióna eur, pričom čelí rozdielu medzi príjmami a výdavkami približne 5,2 milióna eur. Za tento návrh hlasovalo 11 poslancov, proti ich bolo 19, zdržali sa siedmi.

Poslankyňa Kovačovičová prišla s ústupkom, s pozmeňovacím návrhom na zníženie navrhovaného poplatku na maximálnu úroveň 30 %. Poslanec Ladislav Lörinc v diskusii porovnával situáciu v iných mestách, ktoré majú nižšiu sadzbu dane a podľa neho v Košiciach platíme za odpad oveľa viac, avšak za neadekvátne porovnanie ho poslanci skritizovali.

Výsledok hlasovania o pozmeňujúcom návrhu poslankyne Kovačevičovej. Foto: snímka obrazovky Lenka Dercová

Za návrh poslankyne hlasovalo 18 poslancov, proti boli traja a 17 sa zdržalo hlasovania, čo odzrkadľuje rozmanité názory na tento dôležitý krok pre mesto Košice. Ak by tento návrh poslanci neschválili ani na avizovanom mimoriadnom zasadnutí, ktoré by malo byť v piatok, by mohlo podľa mesta dôjsť k zníženiu alebo pozastaveniu služieb v oblasti nakladania s odpadmi.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok