Kostoly ostávajú zatvorené aj cez Veľkú noc. Kresťanská únia hovorí o veľkom sklamaní

Sèítanie obyvate¾stva 2021 Na snímke poslanci hnutia OĽaNO zľava Juraj Gyimesi, Anna Záborská a Richard Vašečka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Kresťania na Slovensku sa do svojich chrámov nepozrú ani počas ich najväčšieho sviatku v liturgickom roku. Vyplýva to z verdiktu vlády, ktorá sa opiera o názor expertov. Kresťanská únia, ktorej členovia otvorenie brán kostolov osobne presadzovali, rozhodnutie kritizuje. Zároveň upozornila, že svätostánky sú otvorené takmer v celej Európe.

Pandemické obmedzenia počas sviatkov Veľkej noci ostanú nezmenené. Nepríde tak k sprísňovaniu a naopak, ani k ich uvoľňovaniu. „Nechceme ísť cestou represií a strachu. Pandémiu porazíme len vtedy, keď sa spoločne zomkneme,“ oznámil na piatkovom tlačovom brífingu dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger.

Znamená to, že počas najdôležitejšieho obdobia pre kresťanov vôbec ostávajú zatvorené aj kostoly. Zmŕtvychvstanie svojho spasiteľa Ježiša Krista si tak budú musieť pripomínať vo svojich príbytkoch. „Prosíme, zúčastňujme sa bohoslužieb virtuálne,“ vyzvalo konzílium odborníkov občanov v rámci takzvaného desatora opatrení a odporúčaní.

Kresťanská únia to prijíma s ľútosťou

Na uvedené rozhodnutie medzičasom reagovala aj Kresťanská únia (KÚ) a uviedla, že rozhodovanie vlády aj prístup konzília odborníkov k otázke náboženskej slobody počas pandémie prijíma s „veľkým sklamaním a ľútosťou“.

Takisto ozrejmila, že v uplynulých dňoch jej predsedníčka Anna Záborská, člen predsedníctva Richard Vašečka a poslanec klubu OĽaNO Milan Kuriak o možnom sprístupnení chrámov s konzíliom odborníkov a predstaviteľmi vlády rokovali.

„Naším cieľom bolo poukázať okrem iného na duševné a duchovné potreby veriacich na Slovensku v čase pandémie a napomôcť k úprave pravidiel tak, aby bola možná aspoň individuálna pastorácia, t.j. spoveď, duchovný rozhovor, príprava na manželstvo či na krst, a to už počas sviatkov Veľkej noci,“ približujú.

„V situácii, keď okrem Írska sú chrámy otvorené v celej Európe a neexistujú žiadne dôkazy o chrámoch ako zdrojoch nákazy, márne hľadáme racionálny argument pre postoj odmietajúci akékoľvek sprístupnenie duchovnej starostlivosti pre veriacich,“ uzatvára Kresťanská únia.

Neboli jediní

Otázku zatvorených kostolov riešil v článku pre Štandard aj Ján Figeľ, ktorý bol medzi rokmi 2016 až 2019 osobitným vyslancom pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ a priniesol pre vládu tri konkrétne návrhy. Figeľ zároveň vo veci navrhuje podanie na Ústavný súd, čo podporuje aj Konferencia biskupov Slovenska.

Na vysokej politickej úrovni obnovu verejných bohoslužieb žiadal aj exminister práce Milan Krajniak, avšak ďalej ju v praxi presadzovať nechcel.

Otvorené kostoly počas veľkonočných sviatkov podporil aj predseda KDH Milan Majerský. KDH žiada umožniť veriacim sláviť veľkonočné sviatky aspoň v obmedzenom režime alebo na verejnom priestranstve. Celkové zdravie si podľa členov hnutia vyžaduje nielen zdravé telo, ale aj zdravého ducha.


Ďalšie články