Pápež heretik? Odpovedá dogmatický teológ doc. Štefan Paločko

V súvislosti s prebiehajúcou Synodou o synodalite sa ozývajú hlasy, ktoré vyjadrujú obavy, ale aj želania vzhľadom na zmeny v učení Katolíckej cirkvi v otázke viery a mravov. Známa je kritika opozície súčasného pápeža Františka, ktorá ho obviňuje nielen z liberálnych, ale dokonca aj z heretických výrokov či krokov. Tieto obvinenia umocňujú „nevinné“ vyjadrenia na adresu hlavy Katolíckej cirkvi, ktoré pochádzajú od jeho bývalého spovedníka.

pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

Deväťdesiatjedenročný františkán Otmar Egloff sa pri zachovaní spovedného tajomstva v rozhovore pre kath.ch vyjadril, že pápežovi by dnes ako pokánie uložil „pokánie jazyka, lebo jeho jazyk je niekedy prirýchly“. Vzhľadom na medializované vyjadrenia vyvstáva otázka, či je vôbec v praxi možné, aby sa pápež stal heretikom. S touto primárnou otázkou o (ne)omylnosti pápeža sme sa obrátili na dogmatického a fundamentálneho teológa gréckokatolíckeho kňaza docenta Štefana Paločka, autora viacerých odborných publikácií a štúdií. 

Pán docent, čo vlastne znamená neomylnosť pápeža z pohľadu dogmatickej teológie?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.