Alojz Hlina priblížil podnikateľské zámery na Železnej studničke. Viete, čo chystá v obľúbenej lokalite Bratislavčanov?

BRATISLAVA – Politik Alojz Hlina rozšíril svoje podnikateľské impérium na bratislavskej Železnej studničke. Okrem rozostavanej stavby Labutí pavilón so záhradnou reštauráciou patrí podnikateľovi aj legendárny mlyn Klepáč, ktorý koncom leta vydražil.

137520919_158845676037830_2158062918786169971_n Vyhľadávané miesto na Železnej studničke. Foto: Mlyn Klepáč

S jedinečným mlynom Klepáč sa roky spája množstvo závažných a komplikovaných súdnych sporov. Pôvodná majiteľka Ľudmila Sedlárová, ktorá prežila v danom objekte detstvo a dospievanie, darovala mlyn občianskemu združeniu, aby slúžil širokej verejnosti.

Jej manžel Viliam Sedlár sa aktívne angažoval za obnovu mlyna a hneď na začiatku sa dostal do sporu s vplyvnou skupinou okolo podnikateľa Michaela Dragašiča. Obaja založili neziskovú organizáciu Klepáč – združenie pre ôsmy mlyn na Vydrici s cieľom využívať objekt primárne na voľnočasové aktivity detí a mládeže.

Organizovali sa tu tvorivé dielne, vzdelávacie programy, ale aj tábory s možnosťou krátkodobého ubytovania. Keďže lukratívnu nehnuteľnosť sprevádzali okrem majetkových sporov aj prevádzkové problémy, vyústením bola dražba.

Na prvý pohľad sa zdalo, že mlyn získa Michael Dragašič, ale nakoniec to dopadlo úplne inak. Celý objekt na Klepáči nakoniec kúpil politik Alojz Hlina s manželkou. „V objekte Klepáč bude pokračovať dlhoročný spor o vypratanie priestorov. Po ukončení sporu budeme objekt rekonštruovať, obmedzenie prístupu do areálu bude minimalizované,“ informoval Bratislavský Štandard majiteľ Alojz Hlina.

Súčasný poslanec parlamentu stavia v neďalekej lokalite Železnej studničke Labutí pavilón so záhradnou reštauráciou, ktorý by mal po dokončení aspoň čiastočne pripomínať zašlú slávu bývalých Ferdinandových kúpeľov. So stavbou začal počas pandémie, ktorá skomplikovala dodávateľské činnosti a zároveň spôsobila nielen predĺženie výstavby, ale aj prudké zvýšenie celkových nákladov na projekt.

„Výstavba areálu na Železnej studničke je vo vysokom štádiu rozpracovanosti. Na projekte teraz pracuje napríklad až päť stolárskych firiem. Niektoré dokončovacie práce v exteriéri čakajú teraz na klimaticky vhodné podmienky. V interiéroch záhradnej reštaurácie a Labutieho pavilónu sa intenzívne pracuje. Prebiehajú tam náročne interiérové kamenársko-stolárske práce,“ spresnil Hlina.

Stavba Labutieho pavilónu ešte nie je hotová. Foto: Alojz Hlina

Špecifická stavba v lesoparku vyžaduje určité remeselné činnosti, ktoré dokáže zrealizovať len zopár majstrov na Slovensku. Aj z tohto dôvodu je Hlina s termínom ukončenia stavby a začatím prevádzky opatrný.

„Ukončenie prác na projekte sa predpokladá v druhej polovici budúceho roku. V rámci projektu staviame objekt záhradnej reštaurácie, kde bude reštaurácia a v podkroví je plánovaná aj škola v prírode. V objekte Labutí pavilón bude kníhkupectvo a libresso. Je pre nás veľkou cťou stavať na tak krásnom mieste v Bratislave,“ dodal politik.

V gastronómii pritom Hlina podniká už niekoľko rokov. V hlavnom meste na Obchodnej ulici prevádzkuje reštauráciu 1. Slovak pub, na Námestí SNP Bratislava Flagship Restaurant a neďaleko Stupavy vlastní Biofarmu Príroda.



Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok