Bratislava je európskou veľmocou kasín s lacným pivom

BRATISLAVA – Prvenstvá alebo popredné priečky v medzinárodných rebríčkoch vedia vcelku potešiť, pokiaľ však nejde skôr o nelichotivú kategóriu. Spoločnosť OLBG merala index nočného života európskych miest, v ktorom Bratislava dosiahla veľmi slušný výsledok. Žiaľ, výrazne jej k tomu dopomohli práve kasína.

nočná bratislava Bratislava patrí medzi najlepšie mestá pre nočný život v Európe. Ilustračná foto: Visit Bratislava

Niekedy je menej viac. V tomto prípade by sme mohli povedať, že menej kasín a obdobných inštitúcií znamená aj viac kultúry vo verejnom priestore. Avšak pokiaľ hovoríme o atraktívnosti nášho hlavného mesta pre turistov z pohľadu nočného života, tak práve veľké množstvo kasín Bratislave výrazne dopomohlo k 2. priečke v rebríčku, ktorý meral index nočného života európskych metropol. Káľovnou európskych párty sa stala susedná Praha. K skóre 8,44 z 10 jej pomohli hlavne lacné pivo, veľký počet nočných klubov a vysoká bezpečnosť. Bratislava dosiahla celkové skóre 8,16.

Medzi kľúčové faktory, ktoré rozhodovali v hodnotení jednotlivých metropol, sa zaradili spomínané kasína, cena domáceho piva, cena ubytovania cez Airbnb, cena taxislužby, bezpečnosť, počet barov a nočných klubov.

Bratislava teda nie je len hlavným mestom Slovenska, ale aj hlavným mestom kasín celej Európy. OLBG zisťovala počet kasín na milión obyvateľov. V Bratislave vyšlo podľa použitej metriky takmer 100 kasín na milión obyvateľov. Celkovo tu máme 41 kasín a dva kasíno hotely, v ktorých je spolu 781 hracích automatov a 44 stolových hier typu ruleta či black jack. V prevej trojici sa ešte umiestnili Praha a Valencia, ktoré však za Bratislavou v počte kasín na počet obyvateľov výrazne zaostávali. V počte barov a nočných klubov naša metropola dosiahla 25. miesto.

Bratislave k umiestneniu v rebríčku pomohli aj nízka cena za ubytovanie cez Airbnb, lacné pivo či taxíky. S priemernou sumou 78,3 za noc patrí medzi najlacnejšie metropoly. Lacnejšie sa turisti vyspia už len vo Varšave či v Istanbule. Hlboko siahať do peňaženky netreba ani pri domácom pive. To sa dá v priemere kúpiť za 2,40 eura. Lacnejšie si pri pive posedia už len v Španielskej Valencii.

Horšie už naše hlavné mesto pochodilo v kategórii bezpečnosti. V rebríčku obsadilo 19. priečku so skóre 69,51 zo 100. Do úvahy sa pri tom brali ukazovatele ako miera kriminality, verejné osvetlenie a verejná doprava. Najbezpečnejším mestom je švajčiarsky Bern, za ním nasleduje Mníchov a prvú trojicu uzatvára ďalšie švajčiarske mesto Zürich.

Takto vyzerá prvá desiatka európskych miest s najlepším nočným životom: 1. Praha (Česká republika), 2. Bratislava (Slovensko) 3. Krakov (Poľsko), 4. Valencia (Španielsko), 5. Lisabon (Portugalsko), 6. Madrid (Španielsko), 7. Varšava (Poľsko), 8. Budapešť (Maďarsko), 9. Helsinki (Fínsko), 10. Istanbul (Turecko).


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac